Najłatwiejsze lody karmelowe – bez maszynki, bez jajek
Zapraszam Was na przepis na najłatwiejsze i najszybsze domowe lody karmelowe. Takie lody przygotujecie bez użycia maszynki do lodów oraz jajek. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości (czas mrożenia) i … można się cieszyć smakiem domowych lodów.
- 500 ml śmietanki kremówki 30% (zimna)
- 200 ml słodzonego karmelowego mleka skondensowanego (zimne)
- mała szczypta soli
- opcjonalnie 2 łyżki rozdrobnionych orzechów
Śmietankę wyjmujemy z lodówki. Ubijamy śmietankę 30% wraz z mała szczyptą soli. Nie ma konieczności ubijania jej na sztywno, wystarczy, że „powiększy” swą objętość. Zmniejszamy moc miksera i powoli wlewamy skondensowane mleko karmelowe, ciągle miksując. Jeśli chcemy podać lody z jakimiś dodatkami np. orzeszkami, należy je teraz dodać i całą mieszankę lekko przemieszać.
Tak przygotowaną mieszankę przelewamy do plastikowego pojemnika z zamknięciem i wkładamy do zamrażalnika. Aby lody były bardziej puszyste doradzaj je podczas mrożenia przemieszać 2 razy.
Lody są gotowe po około 5-6 godzinach (czas mrożenia zależy od mocy zamrażalnika).
Smacznego
oj,mogłabym takie lody jeść i jeść:)
😀
Ja chcę już lato i takie lody codziennie jeść 😉
Oj ja również chciałabym by wróciło letnie słońce 🙂
Domowe lody jak marzenie, pycha 🙂
Dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie