Najłatwiejsze ciasto truskawkowe

Najłatwiejsze ciasto truskawkowe. Uwielbiam ciasta z owocami, podobnie jak cała moja rodzina. Dziś zapraszam Was na najłatwiejsze ciasto z truskawkami. Do jego przygotowania wystarczy Wam łyżka i dwie miski. Proste składniki, łatwość przygotowania (mi bardzo często pomagają dzieci) i do piekarnika. W moim nowym piekarniku parowym Electrolux ciasta wychodzą jeszcze lepsze. Dzisiejsze było pieczone w tradycyjnej opcji grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Ostatnio jednak coraz częściej korzysta z funkcji StreamBake. Pieczenie parowe wspomaga wyrastanie ciasta. Wypieki są jeszcze lepsze.

Ustawienia piekarnika. Najpierw cytrynowe babeczki w opcji grzania dół, a potem ciasto z truskawkami (grzanie góra-dół).

Dzisiejsze ciasto możecie również przygotować z innymi owocami. U nas jednak ostatnio królują wypieki i desery z truskawkami. Tak przygotowane najłatwiejsze ciasto truskawkowe sprawdzi się zarówno na piknik, jak i na spotkania z przyjaciółmi czy rodziną przy kawie. Spróbujcie, polecam.

Polecam Wam również przepis na ciasto rabarbarowo-jabłkowe

Składniki: (na tortownicę 22-24 cm, mniejsza ciasto będzie wyższe)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2⁄3 szklanki mleka
  • 8 łyżek oleju
  • cukier wanilinowy lub aromat waniliowy (pełna łyżeczka lub kilka kropli)
  • około 5-6 truskawek

Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Składniki mieszamy łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy olej. Mieszamy składniki (ja używam ręcznej trzepaczki).

Do suchych składników wlewamy mokre, dodajemy aromat lub cukier wanilinowy. Składniki mieszamy łyżką do połączenia (masa powinna być gładka).

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy tłuszczem (masłem/margaryną) i obsypujemy kaszą manną. Jeśli chcecie by ciasto było wyższe użyjcie mniejszej tortownicy 22 cm, ja użyłam 24 cm.

Masę wykładamy do tortownicy. Na wierzch układamy pokrojone w ćwiartki truskawki (patrz zdjęcie wyżej).

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto (około 40-45 minut, ale czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i użytej formy).

Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Dodaj komentarz

*