Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą

Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatąDziś zapraszam Was na nadziewaną tortillę a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą. Jak już nie raz wspominałam uwielbiam tortille. Ileż taki niby zwykły placek daje możliwości. Dlatego tak często eksperymentuję z nią w kuchni. Przepisem na nadziewaną tortillę podbiłam nie jedno serce i… kubki smakowe 😉 Taka a la pizza jest pyszna, sycąca i ciekawie prezentuje się na stole. Nic tylko jeść. U mnie uwielbiają ją wszyscy, w szczególności panowie 😉 Spróbujcie.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą 3Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą – przepis i pomysł własny.

Jednym ze składników dania był pyszny koncentrat pomidorowy Roleski.

Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą 2

Składniki:
  • około 100 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 żółtej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • pieprz
  • 2 pszenne tortille
  • olej do smażenia (około 3 łyżki)
  • przegotowana woda
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (u mnie Roleski)
  • 3-4 liście mini sałaty rzymskiej
  • żółty ser np. Edamski
Przygotowanie

Obraną i drobno pokrojoną cebulkę smażymy na patelni na małej ilości tłuszczu. Gdy cebulka będzie już ładnie przyrumieniona dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę i resztę oleju. Smażymy chwilę. Po czym dodajemy mięso mielone, przyprawiamy całość solą ziołową i pieprzem. Smażymy kilka minut, mieszając.

Do podsmażonego mięsa dolewamy odrobinę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Nasz farsz nie ma mieć formy sosu (nie może być zbyt płynny). Zostawiamy na małym ogniu, aby mięso w pełni doszło.

Na jedną tortillę, która będzie stanowić spód, wykładamy porwane liście sałaty rzymskiej. Następnie ścieramy żółty ser na dużych oczkach tarki (na całej powierzchni). Po czy wykładamy nasz mięsny farsz (bez płynnej części, jeśli taka nam zostanie na patelni). Całość obficie posypujemy startym serem. Na wierzch kładziemy drugą tortillę.

Tak przygotowaną tortillę wkładamy do mikrofalówki (lub piekarnika nagrzanego do 180 stopni). Zostawiamy, aż ser się stopi i połączy całość.

Następnie kroimy nadziewaną tortillę w trójkąty (jak pizzę) i podajemy ciepłą.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz