Murzynkowy omlet śniadaniowy

Murzynkowy omlet śniadaniowyUwielbiam placuszki i omlety. Ostatnio ciągle je przygotowuję w różnych wersjach. Dziś polecam Wam murzynkowy omlet śniadaniowy. Pysznie kakaowy, a smaku dopełnia wiśniowa konfitura. Oczywiście możecie użyć innej, ale ja polecam to połączenie. Idealny na śniadanie. Spróbujcie.

Składniki: (na małą patelnię)

  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (nie może być zbyt rzadki)
  • 1 łyżka cukru (lub innego „słodzidła”)
  • 1 pełna łyżka ciemnego kakao (u mnie z eSłoneczko)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
  • 3 łyżeczki konfitury wiśniowej
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, szybko mieszamy. Następnie dodajemy kakao, cukier, mąkę i proszek do pieczenia – znów mieszamy. Gęstą masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Lekko poruszamy patelnią, aby masa się rozlała. Smażymy na małym ogniu. Jakby słabo się ścinał można przykryć na chwilę patelnię pokrywką.

Sposób obrócenia omleta – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.

Omlet kroimy na 4 części, oprószamy cukrem pudrem i podajemy z wiśniową konfiturą.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj beti Anuluj pisanie odpowiedzi