Uwielbiam placuszki i omlety. Ostatnio ciągle je przygotowuję w różnych wersjach. Dziś polecam Wam murzynkowy omlet śniadaniowy. Pysznie kakaowy, a smaku dopełnia wiśniowa konfitura. Oczywiście możecie użyć innej, ale ja polecam to połączenie. Idealny na śniadanie. Spróbujcie.
Składniki: (na małą patelnię)
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (nie może być zbyt rzadki)
- 1 łyżka cukru (lub innego „słodzidła”)
- 1 pełna łyżka ciemnego kakao (u mnie z eSłoneczko)
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
- 3 łyżeczki konfitury wiśniowej
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, szybko mieszamy. Następnie dodajemy kakao, cukier, mąkę i proszek do pieczenia – znów mieszamy. Gęstą masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Lekko poruszamy patelnią, aby masa się rozlała. Smażymy na małym ogniu. Jakby słabo się ścinał można przykryć na chwilę patelnię pokrywką.
Sposób obrócenia omleta – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.
Omlet kroimy na 4 części, oprószamy cukrem pudrem i podajemy z wiśniową konfiturą.
Smacznego
Bardzo apetyczny omlecik 🙂
Dziękuję ☺
Na kolację też pychotka!
☺
Pyszny omlecik 🙂 Bardzo apetycznie wygląda 🙂
😀