Murzynek z dżemem – ciasto mieszane łyżką

Murzynek z dżemem – ciasto mieszane łyżką Dziś zapraszam Was na pyszne, klasyczne ciasto. Murzynek z dżemem, to jeden z moich ulubionych wypieków. Zawsze udany, prosty w przygotowaniu (wystarczy składniki wymieszać łyżką) i co najważniejsze pyszny. Idealny do filiżanki ulubionej herbaty. Nic tylko jeść. To ciasto jest tak proste, że często przygotowuję je wspólnie z moją małą córeczką. Ona uwielbia pomagać mi przy wypiekach. W końcu nie ma nic lepszego niż domowe wypieki. Jeśli szukacie czegoś proste i pysznego do popołudniowej kawy czy herbaty, to taki murzynek z dżemem będzie idealny. Spróbujcie.

W przepisie użyłam dżemu truskawkowego Bartfan, który słodzony jest fruktozą. Jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Sporządzony jest z 50 g owoców na 100 g produktu. I co najważniejsze jest naprawdę pyszny.

Zachęcam też do odwiedzin fanpage Bartfan (produkty można kupić tutaj)

Składniki: (na tortownicę 26 cm)

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 5 pełnych łyżek dżemu – użyłam truskawkowy słodzony fruktozą Bartfan
  • 3 jajka klasy M
  • 1,5 łyżki naturalnego kakao (niesłodzonego)
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody

Uwaga! Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier, naturalne kakao i sodę. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie wbijamy jajka. Wstępnie mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy dżem i mleko, mieszamy. Na koniec wlewamy olej. Mieszamy wszystko tylko do połączenia składników (nie za długo, aby ciasto wyszło puszyste, a nie zbite).

Masę wylewamy do formy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia, boki wysmarowałam tłuszczem i obsypałam mąką). Wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, średnio około 40-45 minut.

Po przestudzeniu murzynka oblewamy  polewą czekoladową i dowolnie zdobimy (u mnie czekoladowe chrupki).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

70 comments

    • Magdalena says:

      Pani Joanno,
      tak jak pisze w przepisie „Wstępnie mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy dżem i mleko, mieszamy.” Dżem mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta. Dzięki temu ciasto nie wyjdzie nam suche itd.

  1. Nina says:

    Przepyszne. Wilgotne. Zrobilam z poltora porcji w identycznej tortownicy( 5 jajek, cukru tylko 1 szkl.bo wole mniej slodkie). Dzem mam wlasny z kawalkami truskawek. Idealne ?

  2. Różaniec na palec says:

    Moje ukochane ciasto, chociaz ja zamiast dżemu truskawkowego dodaje powidła śliwkowe- proszęspróbować, ciasto jest wtedy odpowiednio mokre i zachowuje delikaną słodycz.

  3. eMka says:

    Ciasto z dzieciństwa … Zrobiłam 😉 rewelacja. Dałam cukru o połowę mniej, gdyż dżem mam słodki. Posypałam pudrem … Pychaaaa odejść od blachy ciężko.
    Czas pieczenia u mnie krótszy, gdyż mam wrażenie, że mój piekarnik działa w turbo tempie 😉

    • Magdalena says:

      Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 Jeśli będzie miała kiedyś Pani zdjęcie, to proszę podesłać przez FB lub na mail matleen@gazeta.pl Będzie mi niezmiernie miło 🙂 Dodam je do galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” Pozdrawiam serdecznie

    • Magdalena says:

      Pani Ago, ciężko mi powiedzieć. Czy nie mieszała Pani zbyt długo składników? Mieszamy je tylko do połączenia. A może składniki np. jajka i mleko nie było w temperaturze pokojowej? Naprawdę ciężko mi tu poradzić. Do tej pory nie było problemu z tym ciastem.

  4. Ewa says:

    Mój piekarnik chyba słabo piecze, bo po 50 minutach ciasto było surowe w środku, ale szybko włożyłam je na 10 min i się dopiekło. Jest bardzo wilgotne. Zamiast polewy pójdzie do niego krem miętowy.

    • Magdalena says:

      Niestety każdy piekarnik jest inny, dlatego zawsze polecam sprawdzać stan upieczenia patyczkiem.
      Cieszę się, że mimo wszystko ciasto się udało 🙂 A krem miętowy… Ach jaki pyszny pomysł, muszę kiedyś spróbować 🙂

  5. Dorota says:

    Właśnie piekę Murzynka,dzieciaki już kręcą się przy piekarniku to nasz 3 murzynek z tego przepisu ….jak widać jest u mnie przebojem-dodam że młodszy Syn 3 letni nie lubił ciemnych ciast,a tu po namowach spróbował i od piekarnika nie odchodzi 🙂

    • Magdalena says:

      Można Pani spróbować. Ja nie piekłam tego ciasta w niższej temperaturze. Proszę sprawdzać stan upieczenia patyczkiem wbitym w ciasto.

  6. Agnieszka says:

    Zrobiłam dzisiaj. Tylko nasączyłam jeszcze biszkopt rumem. Na wierzch polewy czekoladowej dałam wiśnie. Wyszło pyszne. Chciałam załączyć zdjęcie, ale się nie da.

    • Magdalena says:

      Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂 I te wiśnie 😀 To musiało smakować rewelacyjnie 🙂
      P.s. Zdjęcie można wysłać na mojego maila matleen @ gazeta.pl Dodam je wówczas do galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” Będzie mi bardzo miło 😀 Zdjęcie można też przesłać przez wiadomość na fanpage na FB.

  7. Małgosia says:

    Właśnie wstawiłam murzynka do piekarnika, Pachnie ciastem w całym domu i chciałam zapytać czy mogę z tej masy upiec muffinki , jeżeli tak to jak długo je piec ?

  8. Ewa says:

    To ciasto to jakaś pomyłka Trzy jajka dodane do sypkiej mieszanki nie połączą nam składników Gdy dodamy dżem i mleko to robią się „zlepy” i trzeba je bardzo długo rozgniatać by powstała jednolita masa Nawet na końcu dodany olej nie rozprowadza nam ciasta do jednolitej konsystencji 5 czubatych łyżek dżemu na taką ilość ciasta oraz szklanka cukru to całkowita przesada TEN PRZEPIS TO MARNOTRAWSTWO PRODUKTÓW, ZMARNOWANY CZAS I WIELKIE ROZCZAROWANIE

    • Magdalena says:

      Pani Ewo, czy na pewno dodała Pani wszystkie składniki w odpowiednich ilościach? Jak Pani widzi wyżej ciasto wyszło już nie jednej osobie.
      Jajka nie mają się połączyć dokładnie z mąką. W przepisie pisze, że tylko wstępnie mieszamy. Potem po dodaniu wszystkich składników mieszamy całość do połączenia. Przykro mi, że przepis się pani nie udał.

    • Gośka says:

      Jak można pisać takie rzeczy?! A dobrze przeczytała pani przepis. Przecież tu wszystko krótko się miesza i gotowe. Nigdzie nie pisze o dokładnym rozcieraniu. Jak czytam takie komentarze to ręce mi opadaja :/

      Ciasto jest pyszne. Ja tam polecam.

  9. Anna says:

    Zrobiłam rano i już połowy nie ma. Fajne proste ciasto. Ten dżem dodaje fajnej wilgoci.
    Polecam innym. Ja jestem słaba w ciastach a z tym nie miałam problemu. Wrzuciłam wszystko i wymieszałam.

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi