Mrożona herbata nektarynkowa. Domowa wersja owocowej ice tea.

Mrożona herbata nektarynkowa (3)Upał… choć dziś słońce już tak nie doskwiera, to nadal temperatury są wysokie. A wczorajszy dzień… no cóż… było naprawdę gorąco i jedyne na co miałam ochotę, to chłodne napoje. Gdy skończyły się już zapasy postanowiłam przygotować pyszną domową ice tea w wersji owocowej. W domu mam sporą ilość pysznych, soczystych nektarynek. To właśnie one nadały wspaniały, niecodzienny smak mojej mrożonej herbacie. Z powodzeniem możecie przygotować w ten sam sposób również brzoskwiniową wersję domowej ice tea. Zapraszam Was na moją mrożoną herbatę nektarynkową. Prosta w wykonaniu, smaczna i idealna na upały. Spróbujcie.

Mrożona herbata nektarynkowa (2)

Składniki: (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje)

  • 3 soczyste nektarynki
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (u mnie od Pro-Bio – produkt znajdziecie tu)
  • 1 saszetka herbaty
  • kostki lodu

*produkt możecie nabyć również w e-sklepach (lista)

Przygotowanie:

Dwie nekaterynki pozbawiamy pestek i tniemy na pół lub mniejsze części (obieranie skórki nie jest konieczne, ale jeśli ją zostawicie musicie najpierw dobrze umyć owoce). Tak przygotowane nektarynki przekładamy do garnuszka z grubszym dnem, zalewamy 250 ml wody i dodajemy 1 łyżkę cukru trzcinowego (jeśli lubicie mniej słodkie napoje można zmniejszyć ilość cukru). Całość zagotowujemy, a potem gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie zawartość garnka przelewamy przez gęste sitko. Nektarynki dokładnie odciskamy na sitku, aby puściły cały sok (powinna nam zostać skórka i miąższ.

Herbatę zaparzamy w 250 ml wody. Herbatę łączymy z naszym nekatarynkowym „syropem”. Całość odstawiamy do przestudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki, aby nasza owocowa herbata dobrze się schłodziła.

Trzecią nektarynkę obieramy, tniemy na kawałki i umieszczamy na dnie naczynia w którym podamy naszą herbatę. Owoce zalewamy schłodzoną herbatą nekatrynkową. Całość podajemy z kostkami lodu lub bez.

Można również owoce zalać jeszcze ciepłą nekatarynkową herbatą i dopiero wówczas całość schłodzić. Po wypiciu herbaty możemy delektować się pysznymi kawałkami nektarynek. Uwielbiam to 😉

Mrożona herbata nektarynkowa (1)Mrożona herbata nektarynkowa. Domowa wersja owocowej ice tea.

Smacznego

Przepis dodaję do wspólnej zabawy organizowanej na Facebook „Ciasto na niedzielę”. Tym razem tematem przewodnim były (dowolne) owocowe szaleństwa. Wraz ze mną owocowe pyszności stworzyły:

Marzena,

Dagmara,

Małgorzata,

Małgorzata,

Joanna,

Joanna,

Bożena

Zapisz

Print Friendly

17 comments

Dodaj komentarz


*