Młoda kapusta z krakowską i pieczarkami

 

Młoda kapusta z krakowską i pieczarkami Prosty i szybki pomysł na obiad. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie dania. Dania, przy których jest tak mało pracy, a są w rezultacie tak pyszne. Zawsze czekam z niecierpliwością, aż pojawi się młoda kapusta. Robię z niej najróżniejsze dania, np.  łazanki, gołąbki bez zawijania (klik) lub surówkę. Po prostu ją uwielbiam.

Dzisiejsza młoda kapusta z krakowską i pieczarkami , to danie proste ale naprawdę pyszne. Smaku nadaje pyszna kiełbasa krakowska z Wędzarni Marózek. Polecam jako dodatek do dań, jak i od tak na kanapkę 😉 Mój mąż ją uwielbia.  Tak przygotowaną młodą kapustę możecie podać z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Polecam Wam mój przepis na domowe bułki (klik).

Składniki:

  • 1 mała młoda kapusta
  • większy kawałek kiełbasy krakowskiej – polecam krakowską z Wędzarni Marózek
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 6 pieczarek
  • 2-3 szczypty słodkiej czerwonej papryki
  • 2 szczypty majeranku
  • czarny mielony pieprz i sól do smaku

Uwaga! Na kod rabatowy: Słodkie okruszki otrzymacie 20% rabatu na zakupy na https://wedzarniamarozek.pl, Kod ważny do 12.04

ZAWSZE ŚWIEŻE WĘDLINY!

 

Przygotowanie:

Młodą kapustę kroimy (można ją drobniej poszatkować niż u mnie, kwestia upodobań). Przekładamy do małego garnka, lekko ugniatamy i zalewamy wodą do wysokości kapusty. Lekko solimy i gotujemy przez około 5-6 minut.

Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Smażymy przez kilka minut na oliwie, pod koniec doprawiając 2 szczyptami pieprzu i niewielką ilością soli. Mieszamy. 

Dodajemy masło i po chwili naszą kapustę z niewielką ilością wody z gotowania, majeranek i słodką czerwoną paprykę. Mieszamy składniki i podsmażamy całość około 4-5 minut. Następnie przykrywamy garnek/patelnię pokrywką i dusimy całość, aż kapusta zmięknie i przejmie cały smak przypraw (powinniśmy uzyskać miękko kapustkę pełną smaku i małą ilość a la sosu). Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy pieprzem i/lub solą i jeszcze chwilę dusimy.

Tak przygotowaną młodą kapustę można podać np. ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Pichceniomania Anuluj pisanie odpowiedzi