Mleczne placuszki podane z syropem klonowym i suszonymi jabłkami Lubicie placki? My je uwielbiamy. Idealne na śniadanie, kolację, a nawet na obiad 😉 Dziś mam dla Was przepis na pyszne mleczne placuszki, które podałam ze słodkim syropem klonowym i suszonymi jabłkami. Placki na mleku wyszły tak dobre, że musiałam dorabiać jeszcze pół porcji, bo cała rodzina zasiadła przy talerzu 😉 Z podanych składników wyjdzie Wam duży talerz prostych panacakes. Ze względu na dodatek sody i proszku do pieczenia mleczne placuszki wychodzą lekko puszyste. Polecam je dla dzieci i dorosłych.
Rada: Suszoną kostkę jabłkową można też śmiało wmieszać w masę na placuszki.
Składniki:
Na mleczne placki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka klasy M
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- niewielka ilość oleju do smażenia placków
- kostka jabłkowa Amkez
- syrop klonowy do podania
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodą. Mieszamy składniki łyżką.
Dodajemy jajka, wstępnie mieszamy.
Mleko lekko podgrzewamy. Dolewamy do składników i dokładnie wszystko mieszamy. Masa powinna być jednolita.
Na niewielkiej ilości tłuszczu smażmy placki (u mnie 1 łyżka masy, to 1 placek). Placki smażymy na mniejszym ogniu, by ładnie urosły i doszły w środku.
Podajemy je polane słodkim syropem klonowym i posypane kostką jabłkową (suszone jabłka).
Smacznego
świetne placuszki
Dziękuję 🙂