Miodowe płatki owsiane z bakaliami i jogurtem

Miodowe płatki owsiane z bakaliami i jogurtem. Dziś szybki pomysł na pyszne śniadanie lub drugie śniadanie do pracy. Tak przygotowane miodowe płatki owsiane możecie na spokojnie zabrać ze sobą do pracy. Wystarczy umieścić je w zamkniętym słoiczku czy innym pojemniku i osobno wziąć ulubiony jogurt naturalny.

Miodowe płatki owsiane z bakaliami, to taka moja uproszczona wersja popularnej granoli. Możecie je mocniej podsmażyć. To już kwestia upodobań. Dodajemy ulubione bakalie, orzechy. Układamy na przemian z jogurtem i… zajadamy ze smakiem 🙂

Składniki:

  • jogurt naturalny (u mnie dziś kozi)
  • płatki owsiane – użyłam PZZ Białystok
  • płynny miód
  • ulubione bakalie i orzechy (u mnie dziś same bakalie)

Dodatkowo: patelnia do smażenia bez tłuszczu

Przygotowanie:

Płatki owsiane wysypujemy na suchą rozgrzaną patelnię (ilość zależy od potrzeb i wielkości patelni, u mnie dziś mała). Tak by przykrywały jej dno i były równomiernie rozłożone. Chwilę podpiekamy, aż płatki lekko się zarumienia i ładnie zaczną pachnieć. Następnie polewamy je miodem, cienką stróżką po całości. Mieszamy drewnianą łyżką tak by wszystkie płatki pokryły się miodem, chwilę zostawiamy i dorzucamy ulubione bakalie i opcjonalnie posiekane orzechy. Chwile mieszamy, zdejmujemy patelnię z ognia. Płatki można zostawić dłużej na patelni, aby bardziej przypominały w smaku popularna granolę, ale należy uważać by ich nie przypalić. Ja wolę taką jaśniejszą wersję.

W słoiczku/pucharku układamy warstwę jogurtu, naszą miodową a la granolę i znów jogurt naturalny. Podajemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz

*