Miodowe pierniczki serduszka

miekkie-pierniczki-serduszka-1Dziś zapraszam Was na prosty przepis na miodowe pierniczki serduszka. To były jedne z moich pierwszych pierniczków. Jedne z tych, do których mam sentyment, bo przygotowywałam je pierwszy raz z córeczką. Te mały rączki pomagały przy zagniataniu ciasta, a potem w wycinaniu serduszek. Ileż było przy tych pierniczkach uśmiechu i zabawy 🙂 Przepis jest prosty, jedyne co musicie pilnować to czas pieczenia, aby pierniczki nie wyszły za twarde. Polecam Wam też inny przepis na pierniczki – miękkie pierniczki domowe (te robimy ostatnio najczęściej). Składniki są podobne, ale różnią się proporcjami. Spróbujcie i wybierzcie swój ulubiony przepis 😉

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 1/2 szklanki miodu lipowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła (czubata)
  • 1 łyżka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, masło, sodę i przyprawę do piernika mieszamy drewnianą łyżką w misce. Miód wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Do miski dodajemy z masą dodajemy jajko. Mieszamy. Następnie wlewamy po woli gorący miód, ciągle mieszając łyżką. Następnie zaczynamy zagniatać ciasto ręką. Ciasto rozwałkujemy na grubość około 0,5 cm na na podsypanym mąką blacie. Wykrawamy serduszka (lub inne kształty). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zarumienienia.

miodowe-pierniczki-serduszka-2

Pierniczki nadają się od razu do zjedzenia. Oczywiście po ostudzeniu. Są pulchne i mięciutkie. Można je przechowywać przez dłuższy czas w zamkniętej metalowej puszce wyłożonej papierem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz