Miodowe gofry z sosem czekoladowym

Miodowe gofry z sosem czekoladowym Pyszne gofry słodzone miodem z domowym sosem czekoladowym, to u nas numer jeden nie jednego spotkania. Moi znajomi je uwielbiają, rodzina zresztą również. Gofry możecie również podać na obiad w słodszej wersji 😉 Kto się skusi na takie miodowe gofry? Pamiętajcie, że sukces udanych gofrów w dużej mierze leży po stronie dobrej gofrownicy. Jeśli macie słabszą gofrownicę nie zapomnijcie jej dobrze rozgrzać przed smażeniem gofrów 🙂 Smacznego.

P.s. Tak przygotowany sos sprawdzi się również do deserów, naleśników, a nawet klusek na parze (pampuchów). Przepis na kluski na parze znajdziecie tutaj (klik).

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 łyżka płynnego miodu – u mnie lawendowy miód hiszpański Huzar
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • opcjonalnie ulubiony aromat – u mnie cytrynowy lub waniliowy (dziś pominęłam ze względu na użycie lawendowego miodu)

Sos czekoladowy:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki miodu – u mnie lawendowy miód hiszpański Huzar
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 60 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości)

Przygotowanie:

Sos czekoladowy:

Na początku należy zagotować wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy miód i kakao. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, mieszamy intensywnie aż ta się rozpuści i uzyskamy aksamitną konsystencję sosu. Sos początkowo będzie rzadki. Przed podaniem należy go schłodzić, aby zgęstniał.
 
Gofry:
 
Białka ubijamy w jednej misce.W drugiej misce miksujemy żółtka z miodem, mąką, proszkiem do pieczenia, aromatem, mlekiem i olejem. Następnie dodajemy ubite białka i ostrożnie mieszamy je łyżką z masą. Ciasto nakładamy chochelką do dobrze nagrzanej gofrownicy. Wyciągamy, gdy gofry są chrupiące (u mnie gofry pieką się szybko, mam mocną gofrownicę, przy słabej polecam dobrze ją rozgrzać).

Gofry (u mnie małe) kroimy na pół tworząc wygodne trójkąty, idealne do maczania w sosie czekoladowym. Większe gofry można pokroić na więcej części lub po prostu polać sosem. Ja dodatkowo przed podaniem delikatnie oprószam gofry cukrem pudrem.

Smacznego

 
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*