Miodowe ciasteczka z cynamonem a la pierniczki

Miodowe ciasteczka z cynamonem a la pierniczki

Lubicie domowe ciasteczka? My je uwielbiamy. Jesienią i zimą w moim domu zawsze pachnie cynamonem. Takie miodowe ciasteczka z dodatkiem cynamonu przygotujecie dosłownie w kilka minut. Ciasta nie trzeba chłodzić w lodówce. Ciasteczka wychodzą puchate i pyszne. Moje dzieci je uwielbiają. Śmiało możecie je też przygotować na święta. Kto się skusi na takie domowe a la pierniczki?

Bez dobrego miodu ani rusz

Do moich ciasteczek z cynamonem dodałam pyszny i zdrowy naktarowo-spadziowy miód leśny. Czy wiedzieliście, że łączy on w sobie działania lecznicze miodów nektarowych i właściwości zdrowotne miodów spadziowych. Można go stosować przy infekcjach górnych dróg oddechowych, działa bakteriobójczo, pomaga w leczeniu chorób skóry, a jego długotrwałe stosowanie podnosi ogólną odporność i kondycję organizmu. My go uwielbiamy. Oczywiście w przepisie ma zupełnie inne zadanie. Ale u mnie miód, to nie tylko dodatek do pysznych wypieków czy owsianki. W sezonie jesienno-zimowym miód, to jeden z lepszych produktów na wzmocnienie odporności i walkę z przeziębieniami. Warto go dodać do swojej diety.

W sklepie internetowym emiodycieszyn.pl kupicie miód najwyższej jakości pochodzący z Rodzinnej Pasieki Pszczelarza z Cieszyna, która może pochwalić się wieloletnią i wielopokoleniową tradycją pszczelarstwa.

Co jeszcze kupiłam w sklepie emiodycieszyn.pl?

W sklepie miodycieszyn każdy miłośnik miodu znajdzie coś dla siebie. Od tradycyjnych miodów lipowych, wielokwiatowych, akacjowych, leśnych, nawłociowych, rzepakowych czy gryczanych. Po produkty pszczele jak np. propolis czy pyłek kwiatowy. Aż do pysznych miodów z owocami i miodowych upominków.

Spójrzcie co trafiło do moich kuchennych szafek 🙂

I idealny przy walce z przeziębieniami – miód z imbirem 😀 Mój mąż go uwielbia 😉 Pewnie znów cały słoiczek zniknie w mgnieniu oka, dlatego dla mnie mała słodka, zdrowa rozpusta w postaci miodu z truskawką 😉

Polecam Wam zakupy w sklepie emiodycieszyn.pl Dlaczego? Duży asortyment, bardzo miła i pomocna obsługa. Zlecenia realizowane są naprawdę szybko, a paczki są bardzo dobrze zabezpieczone (wiadomo co czasem dzieje się podczas przesyłki). W razie pytań czy jakichkolwiek problemów obsługa zawsze chętnie pomoże. Sklep z miodami godny polecenia.

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 1 łyżeczka sody
  • 2-3 łyżeczki cynamonu (ja dziś dałam dwie z lekką górką)*
  • 1/4 szklanki płynnego miodu – polecam miód leśny ze sklepu emiodycieszyn.pl
  • 100 g masła (temperatura pokojowa) lub opcjonalnie margaryny
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko klasy M

*ilość cynamonu dostosowujemy do własnych upodobań smakowych

Przygotowanie:

Do miski przelewamy płynny miód.

Wbijamy jajko, dodajemy masło (pokrojone na mniejsze kawałki), cukier puder, mąkę, sodę, cynamon i kakao.

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite, plastyczne ciasto.  Ciasto na początku będzie się lepić, ale później już nie powinno. W razie potrzeby rękę podsypujemy mąką podczas wyrabiania.

Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Wycinamy dowolne kształty.

Ciasteczka przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy około 12 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasteczek. Ciasteczka należy obserwować, spód powinien być rumiany. Nie pieczemy ich zbyt długo by stwardnieją. Ciasteczka powinny być miękkie i puszyste.

Z podanych składników wychodzi duża blaszka miodowych ciasteczek. Ilość zależy zawsze od wycinanych kształtów czy grubości na jaką rozwałkujemy ciasto.

Ciasteczka przechowujemy np. w szklanym słoju.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz