Mini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką

Mini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką Proste w przygotowaniu, pełne pysznego farszu, idealne na przyjęcie. Tak przygotowane tarty wspaniale smakują w towarzystwie domowych sosów. Ja najczęściej podaję je z sosem czosnkowym lub dobrze doprawionym sosem pomidorowym. Spróbujcie.

Przepis na 4 mini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką. Jeśli chcecie przygotować ich więcej, to wystarczy powiększyć ilość składników.

Składniki: (na 4 sztuki)

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (nie mrożonego)
  • 3 pełne garści warzyw na patelnię*
  • około 3 cm kiełbasy żywieckiej Henryk Kania
  • 2 jajka klasy M
  • 3 pełne łyżki białego serka naturalnego
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • olej do podsmażenia warzyw
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • sezam do obsypania tart

*używamy ulubionych, ilość dostosujemy do wielkości form na mini tarty

Przygotowanie:

Rozwijamy ciasto francuskie. Formy na mini tarty smarujemy masłem lub margaryną.

Odcinamy kawałki ciasta i układamy do foremek dociskając tak, aby ciasto wypełniło całą foremkę. Odcinamy nadmiar ciasta. Z reszty ciasta wycinamy paseczki, z którym zrobimy kratkę na mini tartach.

Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy nasze warzywa na patelnię i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę żywiecką. Całość doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i jeszcze chwilę smażymy (do miękkości warzyw). Uwaga! Większe kawałki warzyw podczas smażenia rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Tak przygotowane warzywa z kiełbasą przekładamy do miski, dodajemy biały serek, całe jajko i starty żółty ser. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie.

Masą wypełniamy nasze mini tarty. Każdą ozdabiamy paskami ciasta francuskiego tworząc kratkę (dociśnijcie paski do brzegów, aby ciasto się zlepiło).

Każdą mini tartę smarujemy rozbełtanym jajkiem (robimy to delikatnie pędzelkiem) i posypujemy sezamem.

Nasze mini tarty pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, z termoobiegiem). Tarty powinny się ładnie zarumienić, a farsz ściąć. Czas pieczenia około 25-30 minut (tarty należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).

Mini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką podajemy w towarzystwie sosów. Polecam domowy sos czosnkowy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi