Mini serniczki z mascarpone na ciasteczkowym spodzie

mini-serniczki-z-mascarpone-na-ciasteczkowym-spodzie

Uwielbiam serniki. Dlatego tak często je robię. Dziś polecam Wam przepis na mini serniczki z mascarpone na ciasteczkowym spodzie. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie, a smak zachwyci nie jednego. U mnie serniczki znikły w ekspresowym tempie. Sama zdążyłam zjeść dosłownie jeden. Dlatego następnym razem na pewno przygotuje je z co najmniej podwójnej porcji 😉 Takie mini serniczki możecie przygotować dla siebie na poprawę nastroju, na przyjęcie, a nawet dla koleżanek w pracy. Na spód wykorzystałam herbatniki fit&free o smaku czekoladowym Cukry Nyskie. Są delikatne, bardzo łatwo się je kruszy, a przez to wspaniale komponują się z masą serową. Polecam spróbować 🙂

mini-serniczki-z-mascarpone-na-ciasteczkowym-spodzie-2

Składniki: (na 6 sztuk)

  • około 150 g mascarpone
  • około 150 g twarożku kanapkowo-sernikowego
  • 1 białko z dużego jajka
  • 2 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • odrobina soli
  • 9 herbatników o smaku czekoladowym bez cukru (u mnie z serii fit&free od Cukry Nyskie – polecam)

* do przygotowania serniczków możecie również użyć tradycyjnego sera sernikowego. Ja akurat wykorzystałam ser, który miałam w lodówce.

Przygotowanie:

Do miseczki wbijamy białko, dodajemy odrobinę soli i ubijamy białko.

Do drugiej miski przekładamy oba rodzaje sera, dodajemy cukier trzcinowy, cukier wanilinowy oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość szybko i krótko miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy ubite białko i znów krótko miksujemy na małych obrotach miksera.

Blaszkę na muffiny wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki na dno wkruszamy 1 i 1/2 ciastka (ciastka, których używam bardzo łatwo kruszą się w rękach). Następnie na pokruszone ciastka wykładamy naszą masę serową.

mini-serniczki-przygotowanie

Serniczki wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnik na środkowy poziom. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie zostawiamy jeszcze na 3-4 minuty przy uchylonym piekarniku. Następnie wyciągamy studzimy i wkładamy do lodówki. U mnie w lodówce były wyłącznie 30 minut, ale warto zostawić je na dłużej.

Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kleksem bitej śmietany i kolorowymi posypkami.

mini-serniczki-z-mascarpone-na-ciasteczkowym-spodzie-4

mini-serniczki-z-mascarpone-na-ciasteczkowym-spodzie-3

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi