Mini ptysie nadziewane bitą śmietaną. Mini ptysie, to wspaniały i efektowny deser do kawy. Ciasto parzone wbrew pozorom jest naprawdę proste w przygotowaniu. Takie ptysie możecie nadziać dowolnym kremem. Ja dziś polecam Wam najłatwiejszą wersję z bitą śmietaną. Ptysie możecie przeciąć i nałożyć krem, po czym je złożyć lub nadziać je od spodu za pomocą szprycy. Jak widzicie na zdjęciach ja korzystam z drugiej wersji. Dlaczego? Bo w ten sposób ptysie mogę bez problemu zapakować i zabrać ze sobą w odwiedziny nie martwiąc się o to, że ptysie po drodze się rozpadną lub coś ubrudzą. Takie domowe ptysie możecie dowolnie ozdobić. Ja najczęściej robię charakterystyczne esy-floresy z rozpuszczonej czekolady (mlecznej, gorzkiej lub białe) i/lub lukru. Często też sięgam po najłatwiejsze rozwiązanie jakim jest cukier puder.
Mini ptysie nadziewane bitą śmietaną, to idealny deser do tzw. małej czarnej. Kawa i słodki wypiek, to od lat najlepsze połączenie. Dziś poza przepisem na ptysie polecam Wam również wspaniałą, aromatyczną kawę Vero Gusto, którą kupicie w sklepie https://caveres.pl/
Kawa Vero Gusto, to mieszanka średnio palonych ziaren Arabica (80%) i ziaren Robusty (20%). Połączenie, które doceni każdy smakosz kawy. Wyrazista w smaku i naprawdę aromatyczna. Idealna by rozpocząć od niej dzień lub wypić ją w towarzystwie pysznego domowego ptysia z bitą śmietaną. Polecam Wam to wyjątkowe połączenie.
Składniki:
Na ciasto parzone:
- 1 szklanka wody / 250 ml
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
Nadzienie:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 fix do ubijania śmietany
- około 2 łyżki cukru pudru (można dodać ciut więcej w zależności od upodobań)
Przygotowanie:
Jak przygotować ciasto na ptysie?
W rondelku z grubszym dnem zagotowujemy wodę z masłem. Następnie wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszając, by nic nam się nie przypaliło, a masa zgęstniała i była bez grudek. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek naszego rondelka. Odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie miksujemy/ucieramy nasze ciasto z jajkami do połączenia i uzyskania jednolitego ciasta. Uwaga! Jajka dodajemy stopniowo, po jednym, za każdym razem miksując do połączenia z ciastem.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy porcje ciasta w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie) na blaszkę wysmarowaną masłem lub na papier do pieczenia.
Nasze mini ptysie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-30 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości ptysiów i piekarnika. Obserwujemy ptysie, powinny się ładnie zarumienić.
Odkładamy na kratkę do przestudzenia.
Nadziewanie ptysiów:
Ubijamy kremówkę, pod koniec dodając cukier puder wymieszany z fixem. Jeszcze chwilę miksujemy i gotowe.
Ptysie można przekroić na pół i wycisnąć nasze nadzienie, po czym je złożyć lub nadziać je od spodu za pomocą szprycy.
Nadziane mini ptysie dowolnie zdobimy np. lukrem i rozpuszczoną czekoladą. Tu mamy dowolność. Mini ptysie nadziewane bitą śmietaną smakują równie dobrze oprószone po prostu cukrem pudrem.
Smacznego
Prosta rzecz, a cieszy… wszystkich 🙂
To prawda 😀
Dzięki za przepis 🙂 Już dawno nie jadłam takiego smakołyku 😀
Cieszę się, że smakowało 🙂