Mini miodowe szarlotki z bitą śmietaną

Mini miodowe szarlotki z bitą śmietaną. Dziś coś dla wielbicieli słodkości z jabłkami i miodem. Proste, mini miodowe szarlotki z bitą śmietaną, to idealna propozycja do popołudniowej herbaty. Takie mini ciasta możecie też przygotować na przyjęcie, wówczas polecam Wam do bitej śmietany dodać fix, aby dłużej utrzymywała swoją konsystencję. Spróbujcie.

P.s. Jeśli tak jak ja lubicie szarlotkę na ciepło możecie do kilku korpusów dodać jeszcze ciepły mus jabłkowy. Babeczki wówczas można podać z porcją bitej śmietany lub porcją waniliowych lodów. Polecam.

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Na jabłkowy mus*:

*ilość musu można zwiększyć, ja część korpusów nadziałam kremem budyniowym, musu starcza na około 16-18 babeczek

Dodatkowo:

  • bita śmietana do podania

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy kruche babeczki:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i pokrojone na kawałki schłodzone masło. Masło dokładnie siekamy. Dodajemy cukier puder i dwa żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Można całość sobie ułatwić używając do tego robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Foremki smarujemy cieniutko roztopionym masłem (przy pomocy pędzelka). Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na lekko (!) podsypanym mąką blacie/macie na grubość około 3-4 mm. Można też ciasto rozwałkować między foliami spożywczymi, aby zapobiec nadmiernego podsypywania mąką.

Każdą foremkę napełniamy ciastem. Ciasto lekko dociskamy do dna foremek i nakłuwamy je widelcem. Na każdą foremkę z ciastem nakładamy odpowiedniej wielkości kawałek folii aluminiowej, delikatnie dociskając. Następnie nakładamy suchy gruch lub kaszę. Dzięki temu nasze kruche spody zachowają odpowiedni kształt. Tak przygotowane foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Można kontrolować stan upieczenia – wystarczy wyciągnąć jedną babeczkę i odchylić kawałek folii.

Uwaga! Po upieczeniu zostawiamy kruche spody aż wystygną i dopiero je wyciągamy z foremek.

Przygotowujemy mus:

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na dużych oczkach. Przekładamy je na patelnię, dodajemy miód i oprószamy z wierzchu cynamonem. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż powstanie jabłkowy mus. Próbujemy, opcjonalnie dodajemy miodu lub/i cynamonu (w zależności od upodobań smakowych). Ostawiamy do przestudzenia.

Jabłkowym musem napełniamy kruche korpusy.

Każdą mini szarlotkę zdobimy kleksem bitej śmietany.

Ja podałam kruche babeczki z jeszcze lekko ciepłym musem jabłkowym (bo tak najbardziej lubię), dlatego bita śmietana robiła się podczas zdjęć lekko płynąca.

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*