Drożdżowe bułeczki – mini chlebki

Drożdżowe bułeczki – mini chlebki Dziś dzielę się z Wami prostym przepisem na mini chlebki. Gdy przygotowywałam ten przepis myślałam oczywiście o koszyczku, święconce… Ale tegoroczne święta niestety są zupełnie inne. Jednak takie mini chlebki, a w zasadzie proste drożdżowe bułeczki w formie chlebków, możecie spokojnie przygotować na śniadanie i zjeść z ulubionymi dodatkami 🙂 Pyszne, proste w przygotowaniu mini chlebki sprawdzą się tu doskonale. Ja najczęściej podaję je z dżemem lub zjadam od tak 😉 Oczywiście, możecie im nadać dowolny kształt. Ale czyż takie mini chlebki nie wyglądają uroczo? 😉

Jeśli szukacie innych przepisów na domowe pieczywo, to polecam Wam te:

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 25 g świeżych drożdży

  • 4-5 płaskich łyżek cukru (ilość można zmniejszyć)

  • 1 małe jajko (klasa M)

  • 4 łyżki oleju

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Do miseczki z ciepłym mlekiem wkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru i mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok, aby nasz zaczyn „ruszył”.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, zaczyn, olej, cukier, szczyptę soli i wbijamy jedno jajko.

Ciasto wstępnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy dobrze ręką. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1-1,5 godziny).

Po tym czasie formujemy z ciasta małe chlebki (uwaga chlebki jeszcze urosną w piekarniku). Układamy je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Nacinamy nożem tworząc charakterystyczny wzorek i smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Polecam papier do pieczenia Stella. Idealny do wypieków.

Chlebki pieczemy około 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg). Czas pieczenia zależy do wielkości chlebków i piekarnika, pieczywo należy obserwować.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz