Mini bułeczki – prosty przepis

Mini bułeczki – prosty przepis. Dziś polecam Wam przepis na mini bułeczki. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Moje dzieci jedzą je najczęściej „od tak” bułeczka w rączkę 😉 Ja z nich przygotowuję mini kanapki pełne warzyw na śniadanie lub piknik. Możecie je też podać na różnych imprezach czy grillu. Na pewno wszystkim posmakują. I choć upały nie odpuszczają, to piekę te mini bułeczki dość często. Piekarnik parowym Electrolux na szczęście bardzo szybko się nagrzewa 🙂 Można też zastosować funkcję pary, dzięki czemu skórka na bułeczkach będzie jeszcze lepsza. Polecam i bułeczki i sprzęt 🙂 U mnie sprawdza się doskonale, a jak wiece piekę naprawdę często 😉

Składniki: (na około 14 sztuk, ilość zależy od wielkości bułeczki)

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania podczas wyrabiania
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 120 g masła
  • mała szczypta soli
  • odrobina wody do posmarowania bułeczek

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy.

Do garnuszka wkruszamy drożdże, wlewamy około 150 ml ciepłego mleka, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia (w tych temperaturach drożdże szybko ruszą).

Do miski wsypujemy resztę maki, wlewamy resztę mleka, rozpuszczone masło, wbijamy jajo, dodajemy małą szczyptę soli i nasz rozczyn. Wstępnie mieszamy całość drewnianą łyżką, a potem zagniatamy. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Pamiętajcie, by nie dodawać jej bezpośrednio do ciasta, ale posypywać sobie dłoń podczas wyrabiania. Po około 5 minutowym wyrabianiu ciasto powinno być miękkie, sprężyste i nieklejące się do dłoni.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pokrywką (ja mam specjalną miskę do ciast drożdżowych) i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości (w tych temperaturach wyrośnie szybciej).

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Mój piekarnik bardzo szybko się nagrzewa więc robię, to właściwie na ostatnią chwilę.

Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, dzielimy go na około 14 części. Ja często nie robię równych części. To taki mój szybki przepis na bułeczki, więc nie przykładam do tego uwagi.

Z każdego kawałka formuje w dłoniach bułeczkę (możecie podsypać  dłonie delikatnie mąką). Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia (można od razu piec dwie blaszki). Z wierzchu każdą bułeczkę smarujemy wodą i wkładamy  do nagrzanego  piekarnika. Pieczemy do uzyskania ładnego koloru (bułeczki należy obserwować, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 23 minuty).

Bułeczki studzimy na kratce.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz

*