Migdałowe ciasteczka

Migdałowe ciasteczka

Migdałowe ciasteczka

Moje dzieci uwielbiają domowe ciasteczka. Zresztą kto ich nie lubi? Sama je uwielbiam ? Dlatego dość często je piekę. Ostatnio znów upiekłam pyszne migdałowe ciasteczka. Proste w przygotowaniu, idealne do pochrupania. Fajny dodatek do filiżanki kawy lub herbaty. Polecam Wam ten prosty przepis ? Ja go mam od znajomej i co jakiś czas chętnie z niego korzystam. Spróbujcie i Wy ?

Jak przygotować chrupiące migdałowe ciasteczka?

Domowe migdałowe ciasteczka
Składniki:

  • 300 g mąki pszennej + do podsypania
  • 100 g mąki migdałowej
  • 2 jajka M
  • 175 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli (można pominąć)
  • aromat migdałowy lub około łyżeczki esencji migdałowej

Przygotowanie:

Do miski przekładamy posiekane masło, wbijamy jajka, wsypujemy cukier i dodajemy aromat migdałowy. Wszystko miksujemy.

Następnie dodajemy mąkę migdałową i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli.

Wszystko miksujemy do uzyskania a la kruszonki.

Następnie posypujemy dłoń mąką i szybko zagniatamy składniki. Ciasto będzie się kleić.

Ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut lub na godzinę do lodówki. Ciasto musi się dobrze schłodzić.

Podsypujemy mąką matę/blat, odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na około 4-5 mm.

Foremkami wycinamy ulubione kształty. U nas zajączki, kwiatki itd.

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 8-10 minut. Czas pieczenia będzie zależał od piekarnika. Ciasteczka należy obserwować, powinny być ładnie zarumienione od spodu.

Ciasteczka ściągamy z blaszki. Przechowujemy je w puszce lub słoju.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Skomentuj iza Anuluj pisanie odpowiedzi