Migdałowe ciasteczka

Migdałowe ciasteczka. Choć upały nie ustępują, to ochota na coś słodkiego również 😉 Moja rodzina uwielbia wszystko co migdałowe. Migdały najczęściej znikają od tak lub w domowych wypiekach. Czy wiecie, że migdały to cenne źródło witaminy E, witaminy B1, B2 i PP. Migdały zawierają również potas i magnez. Są doskonałą przekąską między posiłkami i dodatkiem do wielu wypieków. Dziś polecam Wam jeden z nich. Proste migdałowe ciasteczka. Takie na jeden kęs. No cóż… nie ma jak domowe wypieki. Zwłaszcza jeśli w ich przygotowaniu pomagają Wam dzieci 😉 A moje skarby zawsze do tego chętne 😉

Jeśli szukacie dobry produktów do wypieków i nie tylko polecam Wam zajrzeć do sklepu BRAT.pl Możecie tam nabyć m.in. pyszne, 100% naturalne migdały kalifornijskie i wiele innych rzeczy. Warto zapoznać się z całą ofertą sklepu

UWAGA!

Jednorazowy kod rabatowy na zakupy w sklepie BRAT.pl w wysokości 10%. Po podaniu w zamówieniu kodu BO10X otrzymacie wspomniany rabat.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g masła (wcześniej wyjętego z lodówki)
  • 1 małe jajko
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka śmietany 18% (kwaśnej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 4 krople aromatu migdałowego
  • kilka migdałów* – u mnie migdały kalifornijskie do nabycia w BRAT.pl

*ilość zależy od wielkości ciasteczek, ja zrobiłam dziś większe (spieszyłam się, bo upał 😉 ) i wyszło 15 ciasteczek

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy posiekane masło, wbijamy 1 małe jajko i wsypujemy cukier trzcinowy.

Całość szybko zagniatamy na jednolite ciasto.

Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.

Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciasteczku robimy palcem wgłębienie, całe ciasteczko smarujemy białkiem, a we wgłębienie wkładamy po 1 migdale.

Blaszkę z migdałowymi ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, ja często pod koniec pieczenia włączam na chwilę termoobieg aby ciasteczka były jeszcze mocniej rumiane). Ciasteczka pieczemy do ładnego zrumienienia. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek (u mnie około 15-20 minut przy mniejszych ciasteczkach i około 25 minut przy większych).

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

Dodaj komentarz

*