Mięsno-ryżowe kotlety w sosie

Mięsno-ryżowe kotlety w sosie. Dziś polecam Wam przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety mielone, ta propozycja będzie dla Was idealna. Przygotowanie jest naprawdę proste. Często robię różne wersje tego posiłku. Podstawą jest ryż i mięso mielone. Ostatnio do przygotowania kotletów wykorzystuję Risotto z leśnymi suszonymi borowikami The Green Woodpecker Trill. O produktach The Green Woodpecker Trill pisałam Wam już nie raz. Dla przypomnienia – produkt zawiera tylko naturalne składniki (zero wzmacniaczy smaku i konserwantów) oraz wyróżnia się wysoką zawartością grzybów, bo aż 6,4%. I jak znów pokażę jest niezwykle uniwersalny. Choć nazwa wskazuje na risotto, to możecie go wykorzystać do innych dań. Kotlety wychodzą naprawdę pyszne i aromatyczne.Spróbujcie.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki Risotto z leśnymi suszonymi borowikami 
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (lub pół na pół z wodą)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • ulubiony sos*

*Tak przygotowane kotlety można podawać w dowolnym sosie. Ja najczęściej podaję z sosem pomidorowym na bazie bulionu, grzybowym lub mięsnym. Dzisiejszy sos jest improwizacją 😉 (sos mięsny z wczorajszego obiadu rozcieńczyłam (aby było go więcej), doprawiłam ulubionymi przyprawami (bazylia, pieprz, słodka czerwona papryka itd) i dodałam posiekaną zieloną pietruszkę).

Przygotowanie:

Ryż wsypuję do garnka z grubszym dnem, zalewam bulionem (lub bulion z wodą – pół na pół). Gotuję na małym ogniu dość co jakiś czas mieszając, aby nic nie przywarło do dna. Gotuję tak długo, aż całość ładnie nam zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia i przekładam za pomocą sitka do miski z mielonym.

Do składników wbijamy całe jajko, dodajemy sól i pieprz oraz bułkę tartą i posiekaną cebulę. Całość mieszamy dokładnie ręką.

W między czasie przygotowujemy sos.

Z masy formujemy kotlety. Smażymy z obu stron na oleju (nie za mocno). Następnie przekładamy je do sosu. Sos powinien przykrywać kotlety. Całość dusimy na małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie sos można zagęścić, jeśli zajdzie taka potrzeba.  Ja tak przygotowuje kotlety w sosie pomidorowym. Na koniec go zagęszczam.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz

*