Mielone z ryżem w sosie lwowskim

Mielone z ryżem w sosie lwowskim Prosty i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Znudziły się już Wam tradycyjne mielone? Lubicie kotlety w sosie? Uwielbiacie ryż i szukacie prostych, tanich i sycących obiadów? Jeśli tak, to ten przepis będzie dla Was idealny. Mielone z ryżem w sosie lwowskim, to mój pomysł na prosty, tani i szybki obiad dla całej rodziny. Spróbujcie.

Ja takie mielone z ryżem w sosie najczęściej podaję z zestawem surówek i ziemniakami. Ale możecie je oczywiście podać z porcją kaszy lub same. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych.

Składniki:

  • około 500 g mięsa mielonego np. z szynki
  • 100 g ryżu
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula lub 2-3 łyżki płatków suszonej cebuli
  • szczypta ulubionej przyprawy np. do kurczaka (można pominąć)
  • olej do podsmażenia kotletów
  • 1 słoiczek sosu lwowskiego od Tomaty.pl
  • około 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy i przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, wbijamy 2 jajka, dodajemy płatki suszonej cebuli lub drobno pokrojoną i zeszkloną na niewielkiej ilości oleju świeżą cebulę. Doprawiamy całość do smaku i zaczynamy mieszać składniki dosypując stopniowo bułkę tartą. Bułki tartej ma być tylko tyle, aby w dłoniach można było formować kotleciki z masy.

Formujemy kotleciki, podsmażamy je delikatnie z obu stron na oleju. Wyciągamy je na chwilę z patelni.

Na patelnię przekładamy cały sos lwowski i wlewamy bulion (ilość zależy od tego jak gęsty chcemy mieć sos, dlatego warto go wlać najpierw mniejszą ilość). Chwilę wszystko podgrzewamy (pod przykryciem), następnie wkładamy nasze kotleciki do sosu i gotujemy całość pod przykryciem przez około 40 minut. Sos można doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz