Miękkie pierniczki domowe. Przepis na pierniki.

Miękkie pierniczki domowe. Przepis na pierniki (1)Miękkie pierniczki domowe. Przepis na pierniki. Dziś przepis na jedne z moich ukochanych ciastek – pierniczki. Za oknem piękna biel, a w domu unoszą się smakowite zapachy…. I choć do Świąt jeszcze troszkę czasu, w moim domu pierniczki je się i piecze cały rok. Dla mnie nie ma nic piękniejszego niż małe rączki wycinające kolejne kształty, wałkujące ciasto… I ta głośna radość: „Mamo, mamo, jesce chooika… jesce serdusko…”, a potem „pysneee, chce jescee…”. Dlatego już dziś zapraszam Was na przepis na miękkie pierniczki domowe. Idealne na Święta i co dzień. Takie pierniczki nie wymagają leżakowania, można je jeść od razu. Spróbujcie.

Składniki: (na 2 blaszki pierniczków)

  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 łyżeczki kakao (do ciast)
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko klasy L
  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania podczas wałkowania
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawa do piernika

Przygotowanie:

Do miski wlewamy 1/4 szklanki płynnego (!) miodu. Dodajemy mąkę, miękkie masło, kakao, przyprawę do piernika, cukier puder, sodę i całe jajko. Doradzam masło dodawać np. łyżką, aby nie było w jednym kawałku. Ułatwi to późniejsze wyrabianie ciasta.

Wszystko zagniatamy ręką, tak długo aż utworzymy z ciasta jednolitą kulę.

Stolnicę posypujemy delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm. Im pierniczki grubsze, tym bardziej puszyste i miękkie po upieczeniu.

Wykrawamy dowolne wzory. Można również odrywać po kawałku ciasta i tworzyć w dłoniach kulki, które potem spłaszczamy.

Pierniczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 12 minut* w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie. Z podanych składników powinny nam wyjść dwie blaszki pierniczków (ilość uzależniona od wielkości pierniczków jakie wykroimy). Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia.

Pierniczki są miękkie i puszyste, nadają się od razu do jedzenia. Można je również przechowywać w puszce.

Uwaga: czas uzależniony od grubości pierniczków. Doradzam po 10 minutach pieczenia sprawdzić jednego z pierniczków – jeśli dół jest odpowiednio zarumieniony pierniczki można wyciągać.

Miękkie pierniczki domowe. Przepis na pierniki (2)

Smacznego

* przepis ze starego zeszytu z moimi zmianami

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

    • Magdalena says:

      Bardzo się cieszę, że pierniczki smakują 🙂
      Jeśli będzie taka możliwość proszę przesłać zdjęcie umieszczę je w galerii „Czytelnicy pieką / gotują”
      Pozdrawiam

Skomentuj Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi