Maślane bułki z dodatkiem miodu

Maślane bułki z dodatkiem miodu Lubicie domowe pieczywo? Ja i moja rodzina uwielbiamy. Dziś mam dla Was przepis na pyszne maślane bułki z dodatkiem miodu. Proste w przygotowaniu, idealna na śniadanie lub kolację. Nam najlepiej smakują z masłem, z domowym dżemem lub pysznym miodem.

Do ciasta zamiast cukru dodałam płynny miód. Tym razem wybrałam leśny nektarowy Honigma, ale z powodzeniem sprawdzi się każdy inny rodzaj miodu. Spójrzcie na ofertę Honigma, jest naprawdę bogata. Ja przetestowałam już kilka pysznych miodów. Idealne do śniadaniowej owsianki, do słodzenia napojów, kawy, do ciast, placuszków i oczywiście bułeczek.

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
  • 1 łyżka płynnego miodu – użyłam leśny nektarowy Honigma
  • 1 szklana ciepłej wody
  • 1 jajko klasy M
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • mała szczypta soli

Przygotowanie:

Uwaga! Mąkę wsypujemy stopniowo, w razie potrzeby podczas wyrabiania posypujemy mąką rękę. Ilość mąki zależy od jej rodzaju. Ja robię zarówno na typ 500 jak i na 450 Zależy, którą mam pod ręką 😉

Do ciepłej wody wkruszamy nasze drożdże, mieszamy je dokładnie. Do miski wsypujemy mąkę (najpierw warto jej wsypać mniej np. 600 g), dodajemy rozpuszczone (przestudzone!) masło, łyżkę płynnego miodu, małą szczyptę soli i nasze rozrobione drożdże. Składniki wstępnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ręką dodając mąkę. Powinniśmy uzyskać gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto może się delikatnie lepić.

Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Wyrośnięte ciasto lekko posypujemy z góry mąką lub wykładamy na podsypany mąką blat. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich bułki. Ja robię duże bułki, ale śmiało można zrobić ciut mniejsze. Kawałek ciasta rozciągam w dłoniach jak placek i zwijam brzegi, następnie formuje bułkę. Można też po prostu kulać kawałki ciasta na podsypanym mąką blacie.

Bułki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy wodą. Następnie za pomocą noża do masła robimy w bułkach a la nacięcia (takie jakie mają kajzerki), lekko tym samym spłaszczając nasze bułki. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy tak na 5 minut.

Blaszkę z bułkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Bułki pieczemy do ładnego zarumienienia około 18-20 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od wielkości bułek i piekarnika.

Rada: Ja pod koniec pieczenia często włączam termoobieg i spryskuję moje bułki z 2-3 razy wodą. Dzięki temu skórka jest bardziej chrupiąca. Można też włożyć naczynie z wodą na spód piekarnika.

Bułki studzimy na kratce i … zajadamy ze smakiem np. z masłem lub dżemem.

Smacznego

Maślane bułeczki z dodatkiem miodu – prosty przepis na domowe pieczywo

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*