Marynowanie mięsa – przydatne wskazówki

marynowanie mięsaOdpowiednia marynata do mięsa, to często klucz do kulinarnego sukcesu. Ale co zrobić, aby przygotowywane przez nas mięsne dania były kruche, soczyste i pyszne? Poniżej znajdziecie kilka przydatnych wskazówek:

Odpowiednia grubość mięsa

Marynowane kawałki mięsa powinny być jednakowej grubości, wówczas będziemy mieć gwarancję, że marynata wchłonie się równomiernie. Jeśli jednak tak nie jest większe kawałki mięsa oraz te ze skórą warto ponakłuwać nożem lub widelcem, co ułatwi wchłanianie się marynaty w głąb mięsa.

Odpowiednie proporcje

Odpowiednie proporcje składników marynaty są niezwykle ważne. Nie należy nadużywać przypraw, bo mogą zdominować smak. Warto stosować się do podstawowych proporcji przy tworzeniu marynaty:

  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka przyprawy kwaśnej,
  • 2 łyżeczki przyprawy.

Oczywiście dawki zwiększamy proporcjonalnie do potrzeb.

Jaki smak?

W zależności od dodatków możemy uzyskać różne smaki:

  • kwaśny – uzyskamy dzięki użyciu cytrusów, owoców (np. ananasa) lub octu;
  • słony – np. suszone pomidory, sos sojowy;
  • ostry – uzyskamy go dodając np. czosnek, imbir czy kminek (nie należy z nim przesadzać);
  • słodki – pochodzi ze świeżych owoców, miodu czy cukru.

Ryby najlepiej jest łączyć ze smakami kwaśnymi. Do drobiu doskonale pasują przyprawy słodkie, delikatnie kwaśne lub subtelnie słone. Z kolei wieprzowinie i wołowinie śmiało możemy nadać smak wyraziście słony lub ostry.

Czas marynowania

Zwyczajowo marynowanie musi zostać wykonane odpowiednio wcześnie, by dać zadowalające rezultaty. Optymalnym jest włożenie mięsa do marynaty na 12–16 godzin przed smażeniem lub pieczeniem.

Jeśli jednak nie macie tak dużo czasu są dwa rozwiązania. Pierwsze, to pokrojenie mięsa na mniejsze kawałki. Jednak nie jest, to optymalne rozwiązanie, bo nie zawsze wskazane jest krojenie pięknej porcji drogiego mięsa którą mamy zamiar podać gościom. Dlatego polecam Wam inne rozwiązanie. Do marynowania warto użyć pojemnika do marynowania próżniowego. Osobiście używam pojemnik do marynowania próżniowego FSFSMA0050. W pojemniku możecie również marynować warzywa.

Pojemnik do marynowania (5)Pojemnik do marynowania (1)

Pojemnik działa z różnymi typami zgrzewarek próżniowych FoodSaver. Ja używam zgrzewarki próżniowej FFS001X FoodSaver. Prosta w obsłudze, zajmująca niewielką ilość miejsca. Wręcz idealna do małych kuchni, jak moja.

Pojemnik do marynowania (4)Pojemnik do marynowania (3)

Gdzie można kupić takie urządzenie?

Na stronie FoodSaver, gdzie oprócz opisywanego modelu zgrzewarki próżniowej i pojemnika na marynowania znajdziecie jeszcze inne urządzenia i akcesoria.

logo_foodsaver

http://www.food-saver.pl/

Zgrzewarka próżniowa FFS001X FoodSaver (3)

 

*Wpis powstał we współpracy partnerskiej

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz