Marchewkowo-pomarańczowe gofry (na soku)

Marchewkowo-pomarańczowe gofry (na soku) (1)Uwielbiamy gofry. Idealne od tak same, z cukrem pudrem czy bitą śmietaną lub w sezonie z górą pysznych, świeżych owoców. Dziś jednak zapraszam Was na ich inną, mniej typową, ale równie pyszną wersję. Marchewkowo-pomarańczowe gofry na soku znikły równie szybko jak się pojawiły. Na zdjęciu są podane z dodatkiem bitej śmietany (moja porcja – no cóż, nie mogłam się oprzeć 😉 ), ale moje dzieci zjadły je od tak bez dodatków. Gofry w rączkę i … było słychać tylko „mniam, mniam”, „pyszne mamuś”. Gofry nie są sztywne jak tradycyjne, ale delikatniejsze i co najważniejsze pyszne. Do przygotowania gofrów użyłam pysznego tłoczonego soku z pomarańczy i marchwi Słoneczna Tłocznia. Polecam Wam ich wszystkie soki. Moje dzieci, ja i reszta rodziny je po prostu uwielbiamy. Pyszne, zdrowe 100% soki idealne dla maluchów, jako dodatek do zdrowych śniadań, pysznych potraw czy zabrania ze sobą na trening (sprawdzają się idealnie). Słoneczna Tłocznia ma bogatą ofertę, więc myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Polecam! A teraz zapraszam na przepis na pyszne marchewkowo-pomarańczowe gofry (na soku).

Marchewkowo-pomarańczowe gofry (na soku)Soki Słoneczna Tłocznia Polecam

 

logo_slonecznatlocznia

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka tłoczonego soku z pomarańczy i marchwi Słoneczna Tłocznia
  • 1 jajko
  • mała szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru do smaku

Przygotowanie:

W jednej misce ubijamy na sztywno białko ze szczyptą soli. W drugiej miksujemy żółtko, z cukrem, sokiem i mąką z proszkiem do pieczenia (uwaga może odrobinę chlapać, dlatego warto to robić na mniejszych obrotach). Następnie dodajemy ubite białko, delikatnie mieszamy z masą łyżką.

„Smażymy” w rozgrzanej gofrownicy lekko wysmarowanej tłuszczem. Jeśli macie mocniejszą gofrownicę (niż moja) gofry będą bardziej sztywne, ale i miększe są przepyszne i idealne dla dzieci.

Podajemy same bez dodatków lub z dodatkami.

Marchewkowo-pomarańczowe gofry (na soku) (1)

Smacznego

Print Friendly

6 comments

  1. mango says:

    Widzę, że w internecie pojawia się coraz więcej przepisów na gofry robione na bazie soku. Chyba i ja jutro przy niedzieli skuszę się, by takie zrobić. Wyciągnę swojego dezala i będę piekła. Córka na pewno będzie zadowolona , bo bardzo lubi słodkie. Dzięki za przepis 🙂

Dodaj komentarz


*