Małe wafelki rafaello. Wafelki z pysznie kokosową masą.

Małe wafelki rafaello (1)Małe wafelki rafaello (2)

Dziś zapraszam Was na pyszny deser. Małe wafelki rafaello. To moja słodka propozycja do kawy lub herbaty. Szybkie w przygotowaniu wafelki z pyszną kokosową masą. Idealne dla wielbicieli kokosowych smaków. Przygotujecie je oczywiście bez pieczenia, więc wspaniale sprawdzą się w ciepłe dni, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy uruchamiać piekarnika. Wafelki z tego przepisu są miękkie / delikatne. Takie właśnie mają być. Są malutkie na tzw. jeden gryz. Moi znajomi je uwielbiają. Spróbujcie.

Małe wafelki rafaello. Wafelki z pysznie kokosową masą.

Małe wafelki rafaello. Wafelki z pysznie kokosową masą.

Małe wafelki rafaello (4)

Składniki:

  • 2 andruty (wafle) – u mnie Cukry Nyskie
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego (proszek)
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g masła lub margaryny
  • niespełna 3/4 szklanki cukru
  • polewa z białej czekolady do ozdoby

Przygotowanie:

Do małego garnka z grubszym dnem wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Podgrzewamy, mieszając aby cukier się rozpuścił. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe, wciąż gotujemy. Po chwili powoli dodajemy mało, mieszając (ma się rozpuszczać). Gdzieś pod koniec dodajemy proszek budyniowy, mieszamy energicznie i jeszcze chwilę gotujemy. Masa powinna zacząć gęstnieć. Uwaga, aby jej nie przypalić (mały płomień i często mieszamy). Odstawiamy z palnika do przestudzenia.

Wafle dzielimy na pół, mają powstać 4 warstwy. Smarujemy masą i układamy kolejny wafel. Najlepiej robić to na desce, wafelki namokną. Wafle kroimy np. na dwie części i wstawiamy do lodówki, aby miały bardziej zwartą konsystencję i można je było ostrożnie pokroić i polać polewą. Ja zazwyczaj wykorzystuję szybszą wersję – wkładam wafle na chwilę do zamrażalnika, wyjmuję i delikatnie kroję tworząc mniejsze wafelki. Wszystkie ozdabiam polewą z białej czekolady i jeszcze na chwilę chłodzę. Następnie podaję. Wafelki można przechowywać w lodówce.

Wafelki są miękkie / delikatne, ale takie mają być. W smaku przypominają popularne rafaello. Moi znajomi je uwielbiają.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*