Małe kruche szarlotki

Małe kruche szarlotki (1)

Małe kruche szarlotki (3)

 

A do popołudniowej kawy lub herbaty polecam Wam pyszne małe kruche szarlotki. Delikatne, uroczo prezentujące się na talerzach, proste w przygotowaniu i to cynamonowo-jabłkowe nadzienie… dla mnie małe słodkie niebo. Musicie spróbować 🙂

Pyszne jabłko z cynamonem (niskosłodzone), którym możecie nadziać swoje małe kruche szarlotki możecie nabyć w Delikatesach polskich. Warto tam zajrzeć i poznać bogactwo wspaniałych polskich produktów

logo_delikatesypolskieMałe kruche szarlotki (5)Małe kruche szarlotki (4)

Składniki: (w zależności od użytych foremek na 5 do 7 sztuk)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 3 żółtka, posiekaną margarynę, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagniatamy ręką gładkie ciasto.

Foremki (u mnie z wyjmowanym dnem) smarujemy delikatnie margaryną. Następnie każdą wylepiamy ciastem, ja zgniatam kawałek ciasta w rękach tworząc a la placuszek, wkładam do foremki i ugniatam palcami, aby wypełnić całą foremkę i jej brzegi. Kawałek ciasta zostawiamy w misce, aby późnej zrobić z niego „łatki”.

Wylepione ciastem foremki i resztę ciasta na „łatki” wkładamy na 10 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (u mnie grzanie góra-dół). Nasze spody podpiekamy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, napełniamy jabłkiem z cynamonem (brzegi zostawiamy wolne, u mnie po 3 łyżeczki z górką jabłka z cynamonem). Na wierzch rwiemy w palcach kawałki ciasta tworząc z nich a la „łatki”.

Małe szarlotki wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia wierzchu około 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Małe kruche szarlotki (2)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz