Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe.

Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. (5)Na minione Święta Wielkanocne upiekłam dla bliskich pyszne ciasto makowe. Ciasto jest delikatne, dobrze nadziane masą makową i szybkie w wykonaniu. Nic tylko piec. Taki makowiec zatapiany w cieście doskonale nadaje się również do codziennej czy weekendowej herbaty. Polecam.

Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. (3)Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe.

Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. (1)Pyszne, puszyste ciasto i duża ilość masy makowej – polecam Wszystkim makowym łasuchom

Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. (2)* przepis pochodzi z zeszytu z przepisami mojej mamy z moimi zmianami

Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe.
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (polecana forma - kwadratowa tortownica 24x24)
  2. 200 g margaryny
  3. 1 puszka masy makowej Helio
  4. 200 g drobnego cukru
  5. 170 g mąki pszennej
  6. 30 g mąki ziemniaczanej
  7. 3 jajka
  8. 8 g cukru wanilinowego
  9. 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
  1. Do miski przekładamy 200 g miękkiej margaryny, dodajemy drobny cukier, cukier waniliowy i wbijamy 3 jajka. Całość dokładnie miksujemy.
  2. Następnie stopniowo dosypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.
  3. Ciasto wykładamy łyżką do wysmarowanej margaryną i obsypanej kaszą manną tortownicy. Ciasto nie pokryje całej formy, należy je wykładać w odstępach. W puste miejsca wkładamy masę makową. Resztę masy wykładamy na wierzch, ale w taki sposób aby zostawić widoczne miejsca z ciastem. Ciasto podczas pieczenia znacznie rośnie zakrywając prawie całkowicie masę makową.
  4. Ciasto pieczemy około 45 minut w w nagrzanym do 210 stopni piekarniku na środkowym poziomie.
  5. Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy. Ciasto można dowolnie udekorować.
  6. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz