Makowiec – prosty przepis

Makowiec – prosty przepis Lubicie makowce? My uwielbiamy. Dziś dzielę się z Wami bardzo starym, prostym przepisem na makowiec. Możecie go przygotować dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu pieczenia czy chłodzenia ciasta ;)). Taki makowiec idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, jak i na każdym przyjęciu lub po prostu jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Spróbujcie, polecam.

Szykując się do świątecznych wypieków nie zapomnijcie się zaopatrzyć w dobre produkty do pieczenia.

Ja polecam produkty marski Stella

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub  margaryny
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 4 jajka klasy M
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu lub 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 puszka gotowej masy makowej (lub tyle samo domowej gęstej masy makowej)
  • cukier puder do oprószenia makowca (jeśli lukier)

Dodatkowo:

  • forma do pieczenia – u mnie kwadratowa tortownica 24×24
  • papier do pieczenia w arkuszach Stella
  • folia do żywności Stella

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, 4 żółtka jaj (białka odstawiamy na bok: 2 białka wykorzystamy do masy, 1 do posmarowania ciasta, a czwarte możecie użyć do przygotowania lukru królewskiego), ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, jogurt naturalny (lub śmietanę) i masło (siekamy je nożem).  Całość zagniatamy. Z ciasta formujemy a la kulę, zawijamy ją w folię do żywności i wkładamy na 1 godzinę do lodówki (lub na krócej do zamrażalnika).

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz. Boki smarujemy tłuszczem.

Bierzemy około 2/3 naszego ciasta (resztę zostawiamy w lodówce), lekko je rozwałkowujemy (stolnicę/matę oprószamy mąką) i przekładamy do formy. Ugniatamy w taki sposób, aby zapełnić dół tortownicy (w razie potrzeby można dolepić kawałki ciasta np. w rogach, jeśli nam go braknie). Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy na chwilę do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy masę. 2 białka jaj ubijamy (nie musi być dokładnie) i mieszamy z masą makową (np. widelcem). Wyciągamy formę z lodówki i nakładamy naszą masę makową na ciasto.

Wyciągamy resztę ciasta. Rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie/macie. Za pomocą radełka wycinamy masy na kratkę. Z pasów ciasta układamy kratkę na masie makowej, lekko dociskając pasy na końcach i łączeniach.

Pasy ciasta smarujemy rozbełtanym białkiem. Mi w smarowaniu i wycinaniu pasów z ciasta pomagał mój synek 😉

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy około 50-60 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto, u mnie zazwyczaj 50 minut wystarcza).

Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Dodaj komentarz

*