Często powtarzam, że w prostocie tkwi siła i smak. Dziś zapraszam Was na jedno z takich dań. Makaronowe kokardki z pieczarkami i kiełbasą żywiecką. Idealne na szybki obiad. Jeśli lubicie proste, pyszne dania na bazie makaronu, to na pewno Wam posmakuje moja propozycja.
Składniki:
- około 120-150 g makaronu kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku Makarony Babuni EkoMak
- 1 pieczarka grillowa
- około 2-3 cm kiełbasy żywieckiej
- duża szczypta słodkiej czerwonej papryki
- 3 łyżeczki masła Ghee (masło klarowane)
- sól i pieprz do smaku
- około 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pieczarkę obieramy i kroimy na grubsze lub drobne kawałki (wg uznania). Kiełbasę kroimy w drobną kosteczkę. Składniki podsmażamy na maśle Ghee, doprawiając wszystko słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem. Następnie zmniejszamy płomień na minimalny, dodajemy ugotowany makaron, szybko mieszamy. Dosypujemy posiekany szczypiorek, znów mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy jogurt i szybko mieszamy. Podajemy od razu.
Smacznego
Oj, coś czuję, że będę tutaj często wracać. Danie wygląda smakowicie i jest proste w przygotowaniu.
Bardzo mi miło 😀 Zapraszam 😀