Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Makaron z tuńczykiem i pomidorami Dziś mam dla Was przepis na proste danie z makaronem. Makaron z tuńczykiem i pomidorami jest idealny na szybki obiad. Do jego przygotowania będziecie potrzebować minimalnej ilości składników. To moja wersja na obiad dla zabieganych. Szybko, prosto i smacznie. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię dania na bazie makaronu, dlatego zawsze mam kilka paczek penne, świderek lub kokardek w kuchennych szafkach. Z makaronu można przygotować nie tylko pyszne propozycje na obiad, ale też najróżniejsze zapiekanki na przyjęcia lub proste sałatki.

Mam nadzieję, że spodoba się Wam mój prosty przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorami. Polecam Wam również przepis na łazanki z kiszoną i białą kapustą. Tu również bez makaronu ani rusz 😉

Składniki:

  • około 200 gram makaronu kokardki lub penne – u mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku Makarony Babuni EkoMak
  • 2 większe pomidory (najlepiej malinówki)
  • 160 g tuńczyka w kawałkach
  • około 1 łyżki oleju do podsmażenia składników
  • 1 duży ząbek czosnku
  • mielony czarny pieprz i sól do smaku
  • garść posiekanego szczypiorku
  • opcjonalnie 1-2 łyżki naturalnego jogurtu

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pomidory kroimy w większą a la kostkę (można je wcześniej obrać ze skórki, warto wówczas sparzyć pomidory, aby ułatwić obieranie). Czosnek obieramy i ścieramy na tarce.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy przez chwilę czosnek, po czym dodajemy nasze pokrojone pomidory.

Rada: Jeśli mamy tuńczyka w oleju odsączamy go i wykorzystujemy olej do podsmażenia składników.

Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy naszego tuńczyka. Doprawiamy po całości pieprzem i solą, mieszamy. Jeszcze chwilę smażymy.

Do naszego a la sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Chwilę zostawiamy na patelni. Na koniec dodając szczypiorek, mieszamy i podajemy.

Rada: Tuż przed podaniem do naszego makaronu z pomidorami i tuńczykiem można dodać 1-2 łyżki naturalnego jogurtu, wymieszać.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*