Dziś zapraszam Was na przepis na pyszny obiad. Uwielbiam sosy mięsne z szynki, w szczególności w towarzystwie makaronu. Takim obiadem nakarmicie całą swoją rodzinę. Spróbujcie.
Składniki:
- około 700 g szynki
- 1 cebula
- tłuszcz do smażenia (u mnie margaryna)
- ziele angielskie 4-5 sztuk
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- woda + mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
- makaron świderki (u mnie Lubella)
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy ją na tłuszczu. Ja całość przygotowuję w żeliwnym garnku.
Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy.
W trakcie duszenia lekko podlewamy zimną wodą i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz przyprawy.
Gdy mięso nabierze miękkości zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Po czym dusimy całość jeszcze z 15 minut, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy.
Podajemy z ugotowanym (według wskazówek na opakowaniu) makaronem świderki. Wierzch można posypać zieloną natką pietruszki.
Smacznego
Bardzo fajny pomysł na pyszny obiad 🙂
Dziękuję 🙂
Super sprawa, zwłaszcza, kiedy chcemy się pozbyć resztek z lodówki 😉 Pozdrawiam 🙂