Makaron z prostym sosem mięsno-pomidorowo-paprykowym

Makaron z prostym sosem mięsno-pomidorowo-paprykowym. Lubicie makarony? My bardzo. W szczególności te podane z prostymi, sycącymi sosami. Dziś polecam Wam makaron Bucatini podany z prostym sosem mięsno-pomidorowo-paprykowym. Możecie oczywiście podać ten sos również w towarzystwie tradycyjnego spaghetti. Jednak my bardzo lubimy go właśnie z Bucatini. Bucatini to idealne połączenie długiego makaronu (ze względu na rozmiar) i krótkiego (ze względu na charakterystyczny otwór w środku). Z tym makaronem najlepiej sprawdzają się właśnie gęste sosy. Polecam i Wam spróbować. Takie dania w szczególności uwielbia mój mąż. Mięso musi być 😉

Składniki:

  • około 300 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • około 400 g krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • pełna łyżka ajvaru (pasta warzywna z papryki i bakłażana)*
  • 100ml wywaru mięsnego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • opakowanie makaronu – u mnie dziś makaron Bucatini od Makarony Babuni
  • starty ser do podania

*jeśli nie macie możecie pominąć, też będzie pysznie 🙂

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek również można drobno pokroić lub zetrzeć na tarce (ja zazwyczaj trę). Składniki chwilę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i pokrojoną w kostkę marchewkę. Wszystko razem chwilę smażymy (mieszając i rozdrabniając łyżką mięso).

Następnie dodajemy pomidory z puszki (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy, ajvar (pasta warzywna z papryki i bakłażana) oraz wywar mięsny. Mieszamy wstępnie i dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut (co jakiś czas warto całość przemieszać). Pod koniec doprawiamy całość oregano, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilę, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy na półmiskach z naszym sosem, listkami świeżej bazylii i odrobiną startego sera.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*