Makaron z sosem pieczarkowym na bazie mleczka kokosowego

Makaron z sosem pieczarkowym na bazie mleczka kokosowego

Makaron z sosem pieczarkowym na bazie mleczka kokosowego. Dziś dzielę się z Wami kolejnym szybkim pomysłem na pyszny obiad. Jeśli tak jak ja lubicie dania z makaronem i pieczarki, to ta propozycja na pewno Wam posmakuje. Dzisiejszy sos pieczarkowy różni się od tradycyjnego. Przygotowałam go na bazie mleczka kokosowego, co nadaje mu wyjątkowego smaku. Sos jest delikatny i pyszny. Taki sos pieczarkowy możecie podawać tak jak ja z makaronem lub np. jako dodatek do mięs, z kopytkami itd. Spróbujcie.

Makaron z pieczarkowym sosem (light) na bazie mleczka kokosowego.

Składniki:
  • 10 sztuk małych pieczarek (185 g)
  • 1 mała cebula
  • około 1 cm białej części pora
  • 2 łyżeczki tłuszczu do smażenia (np. masło)
  • makaron kokardki (u mnie około 100 g) + woda do gotowania + sól
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 5 łyżek mleczka kokosowego light
  • około 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

* porcja na 1 osobę, w zależności od liczby osób składniki należy zwiększyć

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.

Pieczarki obieramy i pozbawiamy ogonków. Następnie cieniutko tniemy (plasterki). Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Pora również cieniutko tniemy (ja przekrawam wzdłuż na pół, a potem kroję w cienkie plasterki).

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażam naszą cebulkę z porą (delikatnie). Następnie zmniejszamy płomień i dodajemy pokrojone pieczarki oraz przyprawy (1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/3 słodkiej papryki, 1/4 ostrej papryki i odrobinę soli)*. Cały czas mieszając smażymy całość około 3-4 minuty na małym ogniu.

Po tym czasie na chwilę wyłączamy palnik. Wlewamy 5 łyżek mleczka kokosowego. Znów włączamy palnik i ciągle mieszając trzymamy naszą potrawę na patelni około 4 minuty (sos powinien lekko zgęstnieć, zmniejszyć ilość).

Na talerz wykładamy ugotowany makaron wraz z sosem. Całość posypujemy drobno pociętą zieloną pietruszką i podajemy.

* Jeśli wolicie mniej pikantne danie doradzam dodać odrobinę mniej przypraw i próbować

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz