Makaron z pieczarkowym sosem (light) na bazie mleczka kokosowego

Makaron z pieczarkowym sosem (light) na bazie mleczka kokosowegoUwielbiam pieczarki. Najchętniej ciągle przygotowywałabym coś z tymi pysznymi grzybami. Dziś zapraszam Was na makaron z pieczarkowym sosem (light) na bazie mleczka kokosowego. Idealna propozycja na obiad. Dzięki zastosowaniu mleczka kokosowego sos pieczarkowy zyskał jeszcze bardziej na smaku. Spróbujcie, polecam. Do tego sosu możecie podać dowolny rodzaj makarony. Ja użyłam kokardek.

Makaron z pieczarkowym sosem (light) na bazie mleczka kokosowego.Makaron z pieczarkowym sosem (light) na bazie mleczka kokosowego – pyszna propozycja obiadowa.

 

Makaron z pieczarkowym sosem (light) na bazie mleczka kokosowego
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 10 sztuk małych pieczarek (185 g)
  2. 1 mała cebula
  3. około 1 cm białej części pora
  4. 2 łyżeczki tłuszczu do smażenia (np. masło)
  5. makaron kokardki (u mnie około 100 g) + woda do gotowania + sól
  6. 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  7. sól do smaku
  8. 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  9. 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  10. 5 łyżek mleczka kokosowego light
  11. około 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  12. * porcja na 1 osobę, w zależności od liczby osób składniki należy zwiększyć
Przygotowanie
  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
  2. Pieczarki obieramy i pozbawiamy ogonków. Następnie cieniutko tniemy (plasterki). Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Pora również cieniutko tniemy (ja przekrawam wzdłuż na pół, a potem kroję w cienkie plasterki).
  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażam naszą cebulkę z porą (delikatnie). Następnie zmniejszamy płomień i dodajemy pokrojone pieczarki oraz przyprawy (1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/3 słodkiej papryki, 1/4 ostrej papryki i odrobinę soli)*. Cały czas mieszając smażymy całość około 3-4 minuty na małym ogniu.
  4. Po tym czasie na chwilę wyłączamy palnik. Wlewamy 5 łyżek mleczka kokosowego. Znów włączamy palnik i ciągle mieszając trzymamy naszą potrawę na patelni około 4 minuty (sos powinien lekko zgęstnieć, zmniejszyć ilość).
  5. Na talerz wykładamy ugotowany makaron wraz z sosem. Całość posypujemy drobno pociętą zieloną pietruszką.
  6. Podajemy ciepłe.
  7. * Jeśli wolicie mniej pikantne danie doradzam dodać odrobinę mniej przypraw i próbować
  8. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly

Dodaj komentarz


*