Makaron z boczkiem, kabanosem i pieczarkami w sosie maślano-śmietanowym

Makaron z boczkiem, kabanosem i pieczarkami w sosie maślano-śmietanowym Dziś mam dla Was prosty i pyszny pomysł na obiad, do którego inspiracją była wizyta w jednej z restauracji w https://posnania.eu/restauracje/. Makaron z boczkiem, kabanosem i pieczarkami w sosie maślano-śmietanowym. Idealne danie dla zabieganych. Kilka prostych składników, kilka minut przygotować i… gotowe 🙂 Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię takie szybkie dania z makaronem.

Składniki:

  • około 200 g makaronu penne
  • kawałek chudego boczku
  • 1 cebula (u mnie kawałek białek i czerwonej, takie akurat miałam)
  • około 200-250 ml śmietanki 18% (ilość zależy od upodobań, my wolimy więcej sosu)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szczypty suszonej pietruszki
  • szczypta słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżki masła
  • pół opakowania kabanosów Olewnik
  • 1 mała marchewka (można pominąć)
  • około 150 g pokrojonych w plasterki pieczarek

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni na maśle podsmażamy drobno pokrojony boczek, pokrojone kabanosy, pieczarki, cebulę (u mnie dziś piórka, ale śmiało można ją drobniej posiekać) i startą marchewkę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy całość solą, pieprzem, czerwoną papryką. Jeszcze chwilę smażymy.

Dodajemy ugotowany makaron, śmietanę i suszoną pietruszkę. Mieszamy. Smażymy chwilę, aż śmietanka trochę zgęstnieje. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz

*