Makaron w sosie śmietanowo-bazyliowym z pieczarkami

Makaron w sosie śmietanowo-bazyliowym z pieczarkami

Dziś zapraszam Was na pyszny, szybki pomysł na obiad – makaron w sosie śmietanowo-bazyliowym z pieczarkami. Osobiście uwielbiam takie dania. Smak i prostota, to coś co w dzisiejszym zabieganym świecie jest często na wagę złota. Do przygotowania dania użyłam pysznego makaronu od EkoMak. Szeroka wstążka z kurkumą nie tylko wspaniale smakuje, ale też ładnie apetycznie prezentuje się z resztą składników. Spróbujecie.

Makaron w sosie śmietanowo-bazyliowym z pieczarkami (3)Makaron w sosie śmietanowo-bazyliowym z pieczarkami (4)

Składniki:

  • 5 dużych pieczarek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 większe szczypty suszonej bazylii
  • 1 szczypta słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • około łyżki oleju do podsmażenia cebuli
  • około 1/2 opakowania wstążki szerokiej z kurkumą Makaron 12 jajeczny z jaj przepiórczych EkoMak
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku (większa ilość)
  • około 1 i 1/2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Cebule drobniutko kroimy (ja poszatkowałam ją krótką chwilę w misie blendera), pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Tak przygotowane składniki podsmażamy na oleju, doprawiając suszoną bazylią, solą i pieprzem. Mieszamy, chwilę smażymy. Dodajemy ugotowany przestudzony makaron. Chwilę mieszamy, następnie dolewamy śmietankę i dodajemy słodką czerwoną paprykę. Całość delikatnie mieszając trzymamy na małym ogniu, aż śmietanka lekko zgęstnieje (nie ma się zbytnio zredukować). Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Danie nie może być mdłe, ja dodaję sporo świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec dodajemy około 1 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, mieszamy. Ściągamy z ognia, posypujemy całość resztą zielonej pietruszki i od razu podajemy.

Makaron w sosie śmietanowo-bazyliowym z pieczarkami (2)Makaron w sosie śmietanowo-bazyliowym z pieczarkami

Smacznego

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*