Makaron w grzybowym sosie z dodatkiem pikantnych kabanosów

Makaron w grzybowym sosie z dodatkiem pikantnych kabanosów Dziś polecam Wam kolejny pyszny przepis na obiad z makaronem w roki głównej. Makaron z grzybowym sosie z dodatkiem pikantnych kabanosów jest naprawdę sycący i prosty w przygotowaniu. Tu grzybową bazę stanowią suszone grzyby (u mnie dziś maślaki) i pieczarki. Do tego pyszny makaron muszelki durum 6 jajeczny i pikantne kabanosy, które świetnie wzbogacają smak całego dania. Jeśli lubicie dania z makaronem i grzybowe smaki, to jest to propozycja w sam raz dla Was. Spróbujcie.

Składniki:

  • 0,5 opakowania makaronu muszelki (125 g) – u mnie durum 6 jajeczny Śląski Bifej
  • 2 małe gaście suszonych grzybów (u mnie dziś maślaki)
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula lub cebula suszona w płatkach
  • około 6-7 cienkich pikantnych kabanosów
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta słodkiej czerwonej papryki
  • olej do podsmażenia składników
  • 180 g śmietana 18% do zup i sosów
  • drobno posiekany szczypiorek do podania (można pominąć)

Przygotowanie:

Suszone grzyby przekładamy do małego garnka, zalewamy wodą. Odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Po tym czasie gotujemy je w tej wodzie przez około 20-25 minut (wody nie powinno być mniej niż 1-1,5 szklanki, później musi nam zostać 0,5 szklanki z gotowania do sosu).

Odcedzamy nasze grzyby. Pół szklanki wody z gotowania grzybów zostawiamy. Grzyby studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.

Makaron gotujmy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Jeśli używamy świeżej cebuli drobno ją kroimy i podsmażamy na oleju (suszoną dodajemy razem z kabanosami), po czym dodajemy nasze pokrojone grzyby. Po chwili dodajemy obrane i pokrojone pieczarki (ja kroję w półplasterki). Doprawiamy całość pieprzem i chwilę smażymy, mieszając. Następnie dolewamy naszą wodę z grzybów i dusimy pod przykryciem przez około 4-5 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy drobno pokrojone kabanosy i jeszcze chwilę smażymy, mieszając co jakiś czas (nasz „sos” powinien się zredukować).

Zmniejszamy ogień na minimalny i stopniowo dodajemy śmietanę, za każdym razem mieszając. Na koniec doprawiamy całość słodką czerwoną papryką, pieprzem i solą (przypraw dajemy wg upodobań, zawsze próbujemy danie).

Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy składniki. Jeszcze chwilę zostawiamy na paliku i podajemy póki gorące. Przed podaniem można całość posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Kama Anuluj pisanie odpowiedzi