Makaron spaghetti w sosie kukurydzianym (na bazie remulady duńskiej)

Makaron spaghetti w sosie kukurydzianym (na bazie remulady duńskiej)Dziś zapraszam Was na niecodzienną propozycję obiadową – makaron spaghetti w sosie kukurydzianym (na bazie remulady duńskiej). Pokusiłam się o połączenie kilku nietypowych składników i… dzięki temu otrzymałam pyszne i szybkie danie. Spaghetti z pysznym sosem kukurydziany, do którego dla wzbogacenia smaku dodałam remuladę duńską od firmy Folwark. Obiad znikł z talerzy równie szybko, jak na nich zagościł. Spróbujcie.

Makaron spaghetti w sosie kukurydzianym (na bazie remulady duńskiej)
Write a review
Print
210 calories
42 g
0 g
1 g
7 g
0 g
57 g
3 g
2 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
57g
Amount Per Serving
Calories 210
Calories from Fat 7
% Daily Value *
Total Fat 1g
1%
Saturated Fat 0g
1%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 3mg
0%
Total Carbohydrates 42g
14%
Dietary Fiber 2g
7%
Sugars 2g
Protein 7g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
1%
Iron
4%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 2 osoby)
  2. 200 g kukurydzy z puszki
  3. 4 łyżeczki śmietanki 10%
  4. 3 łyżki jogurtu naturalnego
  5. 2 łyżki remulady duńskiej od Folwark
  6. sól i pieprz do smaku
  7. około 1/2 łyżki posiekanej pory
  8. około 1/3 łyżki oliwy z oliwek
  9. makaron spaghetti
Przygotowanie
  1. Kukurydzę odsączamy i przekładamy do misy blendera. Dodajemy jogurt oraz 2 łyżki remulady duńskiej. Następnie doprawiamy solą i pieprzem (około 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i szczypta soli). Wszystko miksujemy, aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu.
  2. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i ustawiamy gaz na minimalny. Przygotowany sos przekładamy na patelnię, ciągle mieszając dodajemy 4 łyżeczki śmietanki 10%. Nasz sos ma się jedynie podgrzać. Podczas podgrzewania próbujemy, jeśli uznamy, że sos jest mało doprawiony możemy dodać jeszcze odrobinę soli i pieprzu.
  3. Ugotowany makaron spaghetti nakładamy na talerze. Na wierzch nakładamy odpowiednią ilość kukurydzianego sosu. Posypujemy całość posiekanym porem i opcjonalnie kilkoma całymi ziarnami kukurydzy.
  4. Od razu podajemy.
  5. Smacznego
beta
calories
210
fat
1g
protein
7g
carbs
42g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz