Makaron ryżowy z sosem kabaczkowo-pieczarkowym. Szybki i lekki obiad.

Makaron ryżowy z sosem kabaczkowo-pieczarkowym. Szybki obiad. (1)Dziś zapraszam Was na pyszny, ale zarazem lekki obiad. Makaron ryżowy z sosem kabaczkowo-pieczarkowym, to idealna propozycja dla wielbicieli warzywnych smaków, lekkich makaronów i szybkich obiadów, przy których nie trzeba długo stać. Spróbujcie. Ja uwielbiam to połączenie. Ten sos wykonywałam już nie raz, ale przyznam szczerze, że w połączeniu z lekkim makaronem ryżowym od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy smakował mi najlepiej. Polecam i zapraszam na przepis.

Makaron ryżowy z sosem kabaczkowo-pieczarkowym. Szybki obiad. (2)

Składniki: (na 1 porcję, ilość zwiększyć proporcjonalnie do ilości osób)

  • 1/2 małego kabaczka
  • 3 duże pieczarki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżki oleju ryżowego do smażenia
  • woda do podlania
  • 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta suszonej bazylii
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • 1/2 opakowania ekologicznego makaronu ryżowego rurka Fabijańscy

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Następnie podsmażamy na oleju ryżowym.

Pieczarki obieramy i kroimy (najpierw na pół, a następnie w plasterki). Kabaczka obieramy i kroimy wzdłuż, a następnie w plasterki (lub mniejsze kawałki w zależności od wielkości kabaczka).

Tak przygotowanego kabaczka i pieczarki dodajemy do podsmażonej cebuli. Całość chwile podsmażamy.

Następnie dodajemy przecier pomidorowy i około 2-3 łyżki wody, mieszamy. Dusimy całość pod przykryciem do miękkości kabaczka około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając.

Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawy (sól, pieprz i bazylię). Dolewamy jeszcze niedużą ilość wody, aby pozyskać gęsty sos. Gotujemy całość jeszcze z 3-4 minuty.

Zdejmujemy patelnię z ognia. Do naszego sosu dodajemy łyżkę śmietanki 30%, aby złagodzić smak i nadać kremowej konsystencji, całość szybko mieszamy.

Sos podajemy z makaronem ryżowym.

*czas gotowania orientacyjny, w zależności czy gotujemy na mniejszym czy większym ogniu

Makaron ryżowy z sosem kabaczkowo-pieczarkowym. Szybki obiad. (3)

Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Smacznego

*przepis własny

Print Friendly

6 comments

Dodaj komentarz


*