Makaron kokardki w lekkim sosie paprykowo-pieczarkowym

Makaron kokardki w lekkim sosie paprykowo-pieczarkowym (1)Makaron kokardki w lekkim sosie paprykowo-pieczarkowym. To moja dzisiejsza propozycja na szybkie, pyszne, bezmięsne danie, w którym prym wiedzie pyszny makaron. U mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku. Kilka prostych składników, kilka chwil w kuchni i możemy się cieszyć pysznym, sycącym daniem. Taki makaron może być doskonałą propozycją na lżejszy obiad. Spróbujcie, polecam.

Makaron kokardki w lekkim sosie paprykowo-pieczarkowym (2)

Składniki:

  • 4 większe pieczarki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka Ziół Małgorzaty
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju kokosowego Woj-len
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki + do posypania przed podaniem
  • 1 pełna łyżka naturalnego jogurtu
  • 2 garście makaronu – u mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku Makarony Babuni EkoMak

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy (u mnie tylko kapelusze) w plasterki lub półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę.

Na patelni chwilę podsmażamy (u mnie na oleju kokosowym) pokrojoną w czerwoną paprykę z pieczarkami. Następnie całość doprawiamy słodką czerwoną papryką, ziołami. Podlewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem. Pod koniec dodajemy 2 łyżki posiekanej pietruszki, doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy i jeszcze chwilę zostawiamy pod przykryciem. Ściągamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia (powinna nam zostać niewielka ilość a la sosu). Gdy całość przestygnie ale będzie jeszcze lekko ciepłe dodajemy czubatą łyżkę jogurtu naturalnego i szybko mieszamy. W stawiamy na mały płomień, dodajemy ugotowany makaron i szybko mieszamy.

Danie podajemy ciepłe posypane posiekaną pietruszką.

Makaron kokardki w lekkim sosie paprykowo-pieczarkowym (3)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz