Lżejsze placuszki twarogowe na mące ryżowej

Lżejsze placuszki twarogowe na mące ryżowej 1Uwielbiam placki i placuszki, a te z dodatkiem sera w szczególności. Dziś zapraszam Was na ich lżejszą wersję. Do przygotowania placków użyłam mąki ryżowej i chudego twarogu. Placuszków z podanego przepisu nie wychodzi dużo, bo są naprawdę sycące. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste. Takie lżejsze placuszki twarogowe na mące ryżowej idealnie pasują na śniadanie, kolację, a nawet na obiad. Spróbujcie. 

Lżejsze placuszki twarogowe na mące ryżowej 2

Składniki: (na 2 porcje)

  • 250 g chudego twarogu
  • 2 jajka L
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego ( u mnie od Pro-BIO)
  • 3 łyżki mleka
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej ( u mnie od Pro-BIO)
  • olej kokosowy do smażenia
  • opcjonalnie cukier puder do podania

Przygotowanie:

Twaróg przekładamy do miski i dokładnie go rozdrabniamy np. widelcem. Następnie wbijamy 2 jajka, dodajemy mleko, cukier i mąkę, całość dokładnie mieszamy.

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około 1 łyżeczki na porcje), zmniejszamy gaz. Łyżką wykładamy ciasto na placuszki (około 1 łyżki lub 11/2 na placek) delikatnie je ugniatając, aby placuszek był równy i nie za gruby (łatwiejsze smażenie). Placuszki smażymy z obu stron na lekko złoto na małym ogniu (gdy placuszek będzie miał bardziej zwartą konsystencję jest to znak, że można go obrócić na drugą stronę). Ja podczas smażenia co jakiś czas ruszam patelnią, aby placuszki się nie przyklejały.

Placuszki podajemy np. oprószone cukrem pudrem.

Lżejsze placuszki twarogowe na mące ryżowej 3

Lżejsze placuszki twarogowe na mące ryżowej 4

Smacznego

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz