Łowcy smaków. Niezwykła książka Iny Rybarczyk.

Łowcy smaków. Niezwykła książka Iny Rybarczyk (1)Czy świat kuchni roślinnej, bez glutenu i rafinowanego cukru może być smaczny i różnorodny? Zdecydowanie tak! Udowadnia, to Ina Rybarczyk w swojej książce „Łowcy smaków”. I choć osobiście nie jestem na żadnej z wymienionych diet, to jednak i w mojej kuchni jest pełno takich przepisów – ze względu na znajomych i osobiste zamiłowanie do próbowania nowych, często zdrowszych przepisów. Już po pierwszym przejrzeniu książki wiedziałam, że będę miała duży wybór pysznych propozycji do wypróbowania.

Kim jest Ina Rybarczyk? Malarka, weganka, pasjonatka jogi i dobrego jedzenia. Autorka popularnego bloga True Taste Hunters, na którym promuje zdrową, bezglutenową i pyszną kuchnię rośliną niezmiennie zaskakując czytelników nowymi, wspaniałymi przepisami.

Co urzeka od razu? Piękne wydanie, obszerna ilość przepisów, którym towarzyszą apetyczne nieprzestylizowane zdjęcia. Każdy przepis jest niezwykle czytelny. Co znajdziecie w książce? Książka podzielona jest na następujące części:

  • Spis treści
  • Przeliczniki kuchenne
  • Wstęp
  • Podstawowe przepisy
  • By pozytywnie rozpocząć dzień
  • Zmień zwykłą kanapkę w wyjątkowy przysmak
  • Niebanalne sałatki i zupy
  • By obiad już nigdy nie zionął nudą
  • Desery dla duszy i ciala
  • Drobne słodkie przyjemności
  • Słodkie, zdrowe konkrety
  • Podziękowania
  • Indeks potraw

Na początku poznamy autorkę i powody jakie zmotywowały ją do przejścia na dietę roślinną. Dowiemy się również jakie produkty będą niezbędne w naszej kuchni do przygotowania prezentowanych w książce potraw. Poznamy również 13 przepisów podstawowych przepisów, które należy poznać „nim zaczniemy naprawdę gotować”. Są to miedzy innymi: mleko migdałowe, tahini, masło orzechowe, informacje o tym jak przygotować strączki czy kasze. Kolejne rozdziały są pełne pysznych, zdrowych propozycji na dania roślinne, bez glutenu i rafinowanego cukru. Autorka kusi np. przepisem na różową pizze z burakiem i musem dyniowym, sałatkę z bobem, czereśniami i awokado, hummusem z zielonymi szparagami, chlebkiem bananowym z cukinią i korzenny „masłem” jabłkowym czy kaszą jaglaną z cukinią, jaglanymi knedlami ze śliwkami, zielonymi szparagami i granatem. Na końcu książki znajdziemy moje ulubione „słodkie” przepisy – kokosanki, trufle migdałowe ze skórką pomarańczową, ptasią lekkość z chia i czarną porzeczką czy cynamonowy bananowiec z orzechami włoskimi.

Książkę polecam każdemu kto ceni zdrową, smaczną kuchnię pełną naturalnych składników, jak również wszystkim którzy tak jak ja uwielbiają poznawać nowe smaki i połączenia składników. Mnóstwo inspiracji, ciepła, wspaniałych przepisów z którymi poradzi sobie nawet początkujący. Polecam!

Łowcy smaków. Niezwykła książka Iny Rybarczyk (2)Łowcy smaków. Niezwykła książka Iny Rybarczyk (6) Łowcy smaków. Niezwykła książka Iny Rybarczyk (5) Łowcy smaków. Niezwykła książka Iny Rybarczyk (4) Łowcy smaków. Niezwykła książka Iny Rybarczyk (3)

Łowcy smaków. Roślinna kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru.
Autor: Ina Rybarczyk
Objętość: 312 stron
Wydawnictwo: REBIS

rebis_logo

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi