Letni deser – serniczki na zimno z malinami

Letni deser – serniczki na zimno z malinami Witajcie moi drodzy. Dziś mam dla Was przepis na pyszny letni deser. Moje ukochane serniczki na zimno z malinami. Z podanych składników śmiało też możecie przygotować małe ciasto bez pieczenia, ale ja akurat uwielbiam desery w słoiczkach. Zwłaszcza w takie letnie upalne dni. Zimny serniczek, rozpływające się w ustach maliny… Nic tylko zajadać ze smakiem. To kto się skusi na taki serniczek? 😉

Składniki:

  • 0,5 kg gęstego sera sera na sernik z wiaderka
  • 125 g sera mascarpone
  • kilka biszkoptów
  • około 1/3 szklanki cukru pudru (ilość cukru należy dostosować do własnych upodobań smakowych)
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego do smaku
  • 1 łyżka żelatyny +minimalna ilość wody do jej rozpuszczenia
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki soku z limonki
  • maliny w syropie Moryń Tradycja smaku

*z podanych składników można przygotować około 6 deserów (ilość zależy od wielkości szklanek/pucharków) lub 1 ciasto w małej tortownicy

Przygotowanie:

Do każdej szklanki/pucharka wkładamy po 2 połamane biszkopty.

Żelatynę zalewamy minimalną ilością zimnej wody (ja od razu przekładam ją do garnuszka), tylko do jej pokrycia. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.

Do miski dodajemy oba rodzaje sera, cukier puder i cukier wanilinowy lub nasiona wanilii. Można też dodać 1-2 łyżeczki soku z limonki (orzeźwiający akcent). Miksujemy składniki.

Garnuszek, w którym mamy żelatynę lekko podgrzewamy, tak by ją rozpuścić. Uwaga nie można jej zagotować. Płynną żelatynę łączymy z serową masą, najlepiej dodając najpierw w taki sposób by najpierw dodać 1-2 łyżki masy do żelatyny, dokładnie wymieszać, a następnie całość dodać do reszty masy serowej. Wszystko dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do połamane biszkopty. Moja na chwilę trafiła jeszcze do lodówki, aby lekko stężała, bo chciałam uzyskać charakterystyczne „górki i nierówności” deseru. Jeśli wyłożycie ją od razu serniczki będą równiutkie. Kwestia gustu 😉

Serniczki wkładamy do lodówki, aby ładnie stężały (czas zależy od mocy lodówki, użytej żelatyny). Najczęściej są gotowe po około 2-3 godzinach.

Przed podaniem na nasze serniczki wykładamy maliny z niewielką ilością syropu w jakim „pływają”.

Smacznego

Sprawdź, gdzie najlepiej zrobić zakupy spożywcze przez internet i kupić wszystkie składniki do tego przepisu bez wychodzenia z domu.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz