Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie Dziś pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie. Dlaczego leniwe? Bo są to gołąbki bez zawijania 😉 Składniki, łącznie z poszatkowaną kapustą mieszamy razem, obsmażamy i dusimy w pysznie pomidorowym sosie. Tym razem naprawdę pomidorowy sos 😀 My uwielbiamy takie obiady. Choć z podanego przepisu wychodzi cały gar gołąbków, to… znika w mgnieniu oka. U mnie takie leniwe gołąbki podaje się jedynie z zestawem surówek lub sałatek. Tym razem postawiłam na sałatkę obiadową buraczki z papryką od Moryń. I… oj jak było pysznie 😀 Naprawdę polecam!
To kto się skusi na takie leniwe gołąbki? 😉
Składniki:
Na leniwe gołąbki:
- około 850-900 g mięsa mielonego
- 150 -180 g ryżu
- 1 duża cebula
- 2 małe jajka
- pół mniejszej kapusty pekińskiej
- opcjonalnie: około 4-5 łyżek bułki tartej
- do smaku (po łyżeczce): sól, czarny mielony pieprz, słodka czerwona papryka
- olej do podsmażenia składników
Na pomidorowy sos:
- 2 opakowania krojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem (2 x 390 g)
- około 1-1,5 l bulionu drobiowego
- 1-2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- ulubiona surówka lub sałatka – u mnie pyszna sałatka obiadowa buraczki z papryką Moryń
Przygotowanie:
Ryż gotujemy i studzimy.
Do dużej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy nasz ugotowany ryż i drobno posiekaną kapustę.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do reszty składników.
Następnie dodajemy jajka, doprawiamy całość przyprawami i zaczynamy dłonią wyrabiać masę. Jeśli masa wyda się za luźna, to należy ją zagęścić bułką tartą.
Z masy formujemy mniejsze kotlety i krótko obsmażamy je z obu stron na oleju. Tak, by kotlety się nie rozpadały podczas gotowania.
Do dużego garnka (taki by zmieściły się wszystkie gołąbki, ja używam tego samego garnka w którym podsmażałam kotlety (gołąbki)) wlewamy bulion (można go dać najpierw mniej, a później w razie potrzeby dolać), dodajemy 2 opakowania pokrojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, mieszamy i zmniejszamy moc palnika.
Wkładamy ostrożnie nasze gołąbki. Gotujemy całość pod przykryciem około 35-40 minut (tak by całość lekko „mrugała”). Pod koniec gotowania próbujemy nasz sos i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Rada: Na koniec można jeszcze doprawić sos do smaku i go lekko zagęścić sos mąką pszenną (najlepiej odlać sobie wcześniej odrobinę bulionu i rozrobić go z mąką. Jednolitą mieszankę wlać do garnka, lekko zamieszać. Po zagotowaniu wyłączyć).
Smacznego