Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie

Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie Dziś pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie. Dlaczego leniwe? Bo są to gołąbki bez zawijania 😉 Składniki, łącznie z poszatkowaną kapustą mieszamy razem, obsmażamy i dusimy w pysznie pomidorowym sosie. Tym razem naprawdę pomidorowy sos 😀 My uwielbiamy takie obiady. Choć z podanego przepisu wychodzi cały gar gołąbków, to… znika w mgnieniu oka. U mnie takie leniwe gołąbki podaje się jedynie z zestawem surówek lub sałatek. Tym razem postawiłam na sałatkę obiadową buraczki z papryką od Moryń. I… oj jak było pysznie 😀 Naprawdę polecam!

To kto się skusi na takie leniwe gołąbki? 😉

Składniki:

Na leniwe gołąbki:

  • około 850-900 g mięsa mielonego
  • 150 -180 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2 małe jajka
  • pół mniejszej kapusty pekińskiej
  • opcjonalnie: około 4-5 łyżek bułki tartej
  • do smaku (po łyżeczce): sól, czarny mielony pieprz, słodka czerwona papryka
  • olej do podsmażenia składników

Na pomidorowy sos:

  • 2 opakowania krojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem (2 x 390 g)
  • około 1-1,5 l bulionu drobiowego
  • 1-2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • ulubiona surówka lub sałatka – u mnie pyszna sałatka obiadowa buraczki z papryką Moryń

Przygotowanie:

Ryż gotujemy i studzimy.

Do dużej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy nasz ugotowany ryż i drobno posiekaną kapustę.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do reszty składników.

Następnie dodajemy jajka, doprawiamy całość przyprawami i zaczynamy dłonią wyrabiać masę. Jeśli masa wyda się za luźna, to należy ją zagęścić bułką tartą.

Z masy formujemy mniejsze kotlety i krótko obsmażamy je z obu stron na oleju. Tak, by kotlety się nie rozpadały podczas gotowania.

Do dużego garnka (taki by zmieściły się wszystkie gołąbki, ja używam tego samego garnka w którym podsmażałam kotlety (gołąbki)) wlewamy bulion (można go dać najpierw mniej, a później w razie potrzeby dolać), dodajemy 2 opakowania pokrojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, mieszamy i zmniejszamy moc palnika.

Wkładamy ostrożnie nasze gołąbki. Gotujemy całość pod przykryciem około 35-40 minut (tak by całość lekko „mrugała”). Pod koniec gotowania próbujemy nasz sos i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Rada: Na koniec można jeszcze doprawić sos do smaku i go lekko zagęścić sos mąką pszenną (najlepiej odlać sobie wcześniej odrobinę bulionu i rozrobić go z mąką. Jednolitą mieszankę wlać do garnka, lekko zamieszać. Po zagotowaniu wyłączyć).

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz