Lekki omlet z pieczarkami, jarmużem i szpinakiem

Lekki omlet z pieczarkami, jarmużem i szpinakiemUwielbiam dania z jajkami. Dziś zapraszam Was na jedno z nich – lekki omlet z pieczarkami, jarmużem i szpinakiem. Szybko, pysznie i zdrowiej od tradycyjnego omletu. Do smażenia użyłam mojego ulubionego oleju kokosowego, a zielone dodatki nie tyko nadają mu smaku, ale też i apetycznego wyglądu. Spróbujcie.

Składniki:

  • 3 jajka M
  • 1 garść mieszanki szpinaku z jarmużem
  • 3 większe pieczarki
  • 2 czubate łyżeczki oleju kokosowego (u mnie Woj-len)
  • sól himalajska i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy, pozbawiamy ogonków i tniemy w kostkę. Smażymy na oleju kokosowym.

W międzyczasie do mniejszej miseczki wbijamy jajka, doprawiamy je solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy szybko widelcem (rozbełtać jajka). Wlewamy na nasze podsmażone pieczarki i smażymy całość na małym ogniu pod przykryciem. Gdy jajka z góry będą w połowie ścięte posypujemy nasz omlet garścią mieszanki szpinaku z jarmużem. Smażymy dalej pod przykryciem do całkowitego ścięcia omletu, co jakiś czas poruszając patelnią by omlet nie przywarł od dołu.

Omlet podajemy od razu bezpośrednio na patelni lub przekładamy na talerz. Można go podać dodatkowo np. w towarzystwie pomidorków.

Lekki omlet

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi