Lekki omlet ryżowo jogurtowy (na mące ryżowej)

Lekki omlet ryżowo jogurtowy (na mące ryżowej)Uwielbiam omlety. Kilka chwil i pyszne śniadanie gotowe. Ostatnio bardzo często przygotowuje je na mące ryżowej i jogurcie. Taki omlet jest delikatny w strukturze i smaku. Spróbujcie. Polecam Wam go na śniadanie lub kolację. Ja swój omlet ryżowo jogurtowy jem bez dodatków lub z odrobiną cukru pudru i dżemem wiśniowym.

Składniki:

  • 2 jajka klasy M
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego (u mnie z obniżoną zawartości tłuszczu)
  • 4 łyżki mąki ryżowej (u mnie ze sklepu eSłoneczko)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy ze sklepu eSłoneczko)
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia

propozycja podania: łyżeczka dżemu wiśniowego i odrobina cukru pudru

Przygotowanie:

Do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy jogurt typu greckiego. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę ryżową, znów mieszamy (tym razem dokładnie). Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i cukier, znów mieszamy.

Jednolitą masę wylewamy na rozgrzana patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Omlet smażymy na małym ogniu z obu stron.

Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.

Propozycja podania – omlet kroimy na 4 części, oprószamy delikatnie cukrem pudrem i podajemy z łyżeczką (czubatą) dżemu np. wiśniowego.

Lekki omlet ryżowo jogurtowy

Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Smacznego

Print Friendly

13 comments

Dodaj komentarz


*