Lekki deser z mango i chia na domowym jogurcie. Kiedyś desery z nasionami chia były dla mnie codziennością. Dziś nadal je uwielbiam choć przygotowuje je trochę rzadziej. W sumie nie wiem czemu, bo są takie pyszne, lekkie, a nasionka chia dodają im uroku. Dzisiejszy lekki deser z mango i chia przygotowałam na domowym jogurcie. Przez co całość jest jeszcze zdrowsza. Taki deser możecie spokojnie włączyć do swojej diety. Jedząc go nie poczujecie wyrzutów sumienia 😉 W końcu to samo zdrowie 🙂 Domowy jogurt, mango, chia i ulubiony dżem lub konfitura (i tu warto sięgnąć po wersję domową). Spróbujcie, polecam.
A jak przygotować domowy jogurt? To naprawdę proste. Przepis znajdziecie poniżej wraz z przepisem na lekki deser z mango i chia.
Składniki:
- 1 szklanka domowego jogurtu naturalnego (przepis poniżej)
- 2 płaty mango z syropu
- 2 łyżeczki chia
- ulubiona konfitura lub dżem (u mnie dżem porzeczkowy)*
- listki świeżej mięty
*można pominąć, wówczas warto do jogurtu dodać odrobinę miodu
Przygotowanie:
Z przygotowanego domowego jogurtu odmierzamy 1 szklankę (jogurt powinien być zimny). Dodajemy do jogurtu 2 łyżki nasion chia, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki płaty mango. Całość przekładamy do dwóch małych słoiczków lub szklaneczek (można też przełożyć wszystko do 1 pucharka). Wstawiamy do lodówki na około 30 minut (chia ładniej napęcznieje). Po tym czasie na każdą porcję nakładamy ulubiony dżem lub konfiturę, zdobimy listkami mięty i podajemy.
Jak przygotować domowy jogurt?
Możecie zobaczyć w tym wpisie (klik) lub na filmie:
Ja dziś wykorzystałam jogurt przygotowany na bazie zakwaski IMU-JOGURT Polecam szczególnie teraz, gdyż ten rodzaj jogurtu szczególnie polecany jest przy częstych infekcjach i przeziębieniach, można go śmiało podawać dziecią od 6 miesiąca życia. I co najważniejsze – jogurt domowy jest wyjątkowo smaczny. Spróbujcie, polecam 🙂