Leczo z pieczarkami, kiełbasą i paprykowym miksem

Lecz z pieczarkami, kiełbasą i paprykowym miksemA u Was jak często pada pytanie – co dziś na obiad? Czasem, aby zrobić dobry i syty obiad nie trzeba spędzić wielu godzin w kuchni, ani użyć drogich składników. Taką właśnie prostą, ale bardzo sycącą propozycją obiadową jest leczo. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na leczo z pieczarkami, kiełbasą i paprykowym miksem. Spróbujcie.

Leczo z pieczarkami, kiełbasą i paprykowym miksem
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. miks papryk 500 g - u mnie czerwona, zielona i żółta
  2. 1 cukinia (po obraniu około 540 g)
  3. 3 świeże pomidory
  4. 1 średnia czerwona cebula
  5. 1 1/3 szklanki wody
  6. 6 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego
  7. 2 kiełbaski śląskie
  8. 8 małych pieczarek
  9. 2 szczypty soli ziołowej
  10. 1 łyżeczka słodkie papryki
  11. 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  12. około 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  13. oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  14. * ilość przypraw orientacyjne, zależy wyłącznie od indywidualnych upodobań
Przygotowanie
  1. Przygotowujemy głęboką patelnię. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę 3 różne papryki (czerwona, żółta i zielona), podsmażamy.
  2. Kolejno dodajemy pokrojone pomidory bez skórki. Pomidory przygotowujemy, albo sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki i wydrążamy środek łyżeczką.
  3. Dolewamy 1 1/3 szklanki wody i dodajemy 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10-15 minut. Po tym czasie dorzucamy do warzyw obraną i pokrojoną w dość grubą kostkę cukinię, wciąż dusimy pod przykryciem mieszając co jakiś czas.
  4. W między czasie kroimy w kostkę kiełbasę śląską. Podsmażamy ją na osobnej patelni z odrobiną oliwy z oliwek (na małym ogniu). Obieramy pieczarki i kroimy ich kapelusze na plastry lub kostkę (dowolnie). Tak przygotowane grzyby dorzucamy do smażącej się kiełbasy. Wszystko posypujemy dwoma szczyptami soli ziołowej, mieszamy. Następnie podsmażoną kiełbasę i pieczarki dorzucamy do warzyw na głębokiej patelni.
  5. Leczo doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz czarnym mielonym pieprzem, dodajemy resztę przecieru. Mieszamy.
  6. Wszystko dusimy, aż nasza cukinia będzie miękka (należy uważa, aby jej nie rozgotować). U mnie trwało to około 20-25 minut, ponieważ moja cukinia była już dość dojrzała (doradzam sprawdzać miękkość cukinii próbując).
  7. Po wyłączeniu palnika zostawiamy leczo pod przykryciem jeszcze z 5-10 minut, aby smaki "dobrze przeszły". Następnie próbujemy całość potrawy, opcjonalnie można ją jeszcze doprawić.
  8. Leczo podajemy same, z kromką chleba lub z innymi ulubionymi zestawieniami.
  9. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz