Łaciate kokosowo-czekoladowe babeczki

Łaciate kokosowo-czekoladowe babeczki (1)Łaciate kokosowo-czekoladowe babeczki (2)

Dziś zapraszam Was na pyszne i uroczo wyglądające łaciate kokosowo-czekoladowe babeczki. Moja córeczka uwielbia piec ze mną te babeczki. Ale za nim zaczynami mieszać składniki jest czas wybierania kolorowych foremek. Córeczka, to po prostu uwielbia 🙂 Duży wybór najróżniejszych papierowych foremek znajdziecie na stronie Alfatec. My w szczególności uwielbiamy – i te użyłyśmy – papilotki na muffinki z falbanką w białe groszki. Nasze babeczki prezentują się  w nich doskonale. Teraz córeczka może je spokojnie zanieść do koleżanek i wspólnie z nimi zjeść 🙂

Jeśli szukacie najróżniejszych opakowań do pieczenia (aluminiowych bądź papierowych) oraz cenicie sobie włoskie specjały zachęcam Was do odwiedzin strony Alfatec

logo-alfatec

Łaciate kokosowo-czekoladowe babeczki (3)

Składniki: (na 3 większe babeczki lub 5 mniejszych)

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 60-70 g cukru (w zależności od preferowanej słodkości)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko L
  • 75 ml mleka (u mnie 2%)
  • 1 łyżeczka kakao
  • dodatkowo: papilotki na muffinki z falbanką w białe groszki

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy.

W drugiej mieszamy mokre: rozpuszczony olej kokosowy, jajko, mleko.

Następnie łączymy 2 miski, krótko mieszając. Odkładamy połowę masy do innej miseczki, dodajemy do niej kakao i mieszamy tylko do połączenia składników.

Do papilotek (u mnie 3 większe) wykładamy na przemian łyżkę masy kakaowej i łyżkę kokosowej, tak aby później powstały łaciate babeczki.

Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka (około 20-25 minut, czas różny w zależności od piekarnika).

Smacznego


Łakocie z domowego zacisza

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi